full screen background image

En titt i backspegeln

 
Det är redan en bit in i augusti och det känns som om tiden bara går fortare och fortare. Jag förstår inte vad som händer! 
Hur som helst: Jag har köpt en cykel i sommar. Önskar bara att jag cyklat mera än vad jag gjort, men man kan ju bättra sig.
 
Det märkliga var att jag fick tillbaka så många barndomsminnen när jag har cyklat. En hund och en prästkrage förde mig omkring 50 år bakåt i tiden... Det var som att titta i backspegeln.
 
En kvinna kom gående med sin hund på grusvägen där jag cyklade. Och det var väl inte så märkvärdigt, jag som ofta möter hundägare på mina promenader. Men, jag cyklade den här gången...
Jag blev påmind om den isande kyla och fruktan som jag upplevde som barn när en stor schäfer jagade mig. Jag hade plockat liljekonvaljer i en backe, när hunden upptäckte mig. Och jag slängde mig på cyklen med hunden jagande och skällande bakom mig. Ojoj, vad det gick undan!
 
Så cyklade ja vidare på min nya vita cykel, och såg fullt med prästkragar längs med vägen. 
Som barn lekte vi ofta med dessa blommor för att se om vi skulle bli gifta. De vita kronbladen plockades varsamt bort medans vi sa "gift, ogift, gift, ogift..." Det gällde att få "gift" på det sista bladet.
På badstranden var det ofta en tråd från en filt eller badlakan som sysselsatte oss. Vi snurrade tråden runt fingret för att få veta första bokstaven på den vi skulle gifta oss med. A, B, C, D, E...
 
Jag fortsätter reflektera utifrån det jag ser och upplever, och samtidigt tittar jag bakåt i backspegeln.
 
Det är konferenstider och vi ser alla åldrar blandas. Jag lägger märke till en liten pojke i 8-9 års ålder. Han har som många andra barn sin iPad med sig och lurar i öronen för att inte störa.
Det är fullt tryck i lokalen och alla kan vara med i lovsången när texterna rullas upp. Efter en stund är det så dags för Ulf Christiansson - och ingen är oberörd! Pojken fortsätter titta på sin Ipad, helt omedveten om vad som händer i lokalen. Och bibelorden kommer upp på skärmarna.
 
ALLT är så långt ifrån hur det var, när jag var i den åldern - och jag tittar återigen i backspegeln.
Min "aktivitet" på mötet, var att leta rätt på vilken sång vi skulle sjunga ur Segertoner. Pastorn sa ett nummer, och man måste vara allert så man inte missade det. Och man sjöng vers på vers... Sedan var det kollekt och man hade sina slantar med sig, och därefter var det dax för predikan.
I mammas bruna bibel försökte jag hitta dagens text. Nu började det bli långtråkigt, och man väntade och väntade att predikan skulle ta slut. För att orka en liten stund till fick man en Tulo, eller ännu bättre en vit Läkerol.
Kanske man fick tillåtelse att gå på toaletten...
 
Vad tog vi med oss in i framtiden från vår barndom, och vad ger vi nästa generation för verktyg in i vuxenlivet?
 
Vi kan bära med oss händelser och upplevelser som vi en gång inte rådde på, och där fruktan och oro nu kan ha funnit en boningsplats. I leken kan verklighetsflykten fått det utrymme, som trängt undan sann vägledning och korrigering, för att i värsta fall uppenbara sig som krossade drömmar. Vår "iPad" som spelar upp gamla minnen och föreställningar och hindrar oss att se och ta in det som händer här och nu.
 
Men hur ska jag nu resonera kring "tråkiga" möten som barn kan uppleva det? Och kanske inte bara barn...
Vi får konstatera att vi lever i en tid där underhållningsmentaliteten är en självklar del av tidsandan, OCH det är något som Guds Ord varnar för!
 
 🔹🔷🔹
Det ska du veta att i de sista dagarna 
skall det komma svåra tider.
Människorna skall älska njutning
i stället för Gud
och ha ett sken av gudsfruktan
men förneka dess kraft.
Håll dig borta från dem!
2Tim. 3:1,4-5
🔷 
 
Vänj den unge vid den väg han bör vandra... 
Jodå, jag vet vilket dilemma detta är. 
Inte alls så enkelt. Nästan omöjligt.
Kan man tycka.
Man blir uppgiven - nästan.
Orkar man verkligen ta tag i detta?
Men alla andra..? Hur ska man göra nu då?
 
Det finns en biblisk backspegel som för oss till sanningar och grundbultar vi inte får tappa och förlora. Kanske som vi till och med måste återerövra! Det är mycket i vår tid som påminner om hur det var för Israels barn en gång i tiden, innan de kom i fångenskap. Vi har en egenskap att vilja plocka ut russinen ur kakan, alla välsignelser och talet om en underbar framtid,  men det finns mycket annat också som talar till oss i vår tid - om vi vill och vågar lyssna.
 
Tio av Israels stammar fick på 700-talet f. Kr. uppleva hur assyrierna kom och erövrade dem, för att föra bort dem som fångar till Babylon. Tvåhundra år senare kom babylonierna och tog de resterande två stammarna, Juda och Benjamin. De hade fått en nådatid som krävde omvändelse och bättring, men man lyssnade inte.
 
Amos ropar - i vår tid! 
Backspegeln visar en tid för länge sedan - som i sin tur har en spegel in i framtiden...
Amos talade till ett folk fylld av självsäkerhet, egenrättfärgighet och brist på gudsfruktan.
Där är vi nu!
 
Eleonora Lahti
 

Veckans bloggare:
Eleonora Lahti

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Emilia Lindberg: Gud räknar med dig i sitt lag

by User Not Found | jul 14, 2014

Jag kommer från två intensiva helger nu med möten i G:a Hjälmseryd. Som vanligt har det varit en god tillströmning av människor som kommit till mötena. Något som präglat de här helgerna är hur vi i all enkelhet har fått räkna med Gud.

Vi är alltså mitt ute på landet, i en maskinhall där vanligtvis kossor och traktorer trängs. Inget vatten eller toaletter finns, utan vi har fått köra dit det mesta, t.om. kylskåp och spis. På den här platsen har vi valt att tillsammans skapa utrymme att frambära evangeliet och berätta om Jesus, om vad Han har gjort och vad Han kan göra.

Vi har inte haft på oss några marschkängor, utan utgått från orden i Rom 10:15 : ”Hur ljuvliga är inte stegen av dem som förkunnar det goda budskapet”. Jag tror på Guds ord som inräknande och inkluderande. Vi kommer med ordet, ibland i kamp och strid, men inte för att mota motståndare eller fiender, utan för att möta dem som Han redan har räknat som sina.

Jag kommer ihåg hur det var på idrotten i skolan. Varje gång man skulle spela någon bollsport så valdes en ”förstaväljare” och en ”andraväljare” som i sin tur skulle välja varsitt lag. Jag tillhörde inte de som utmärkte sig i idrott, men var en positiv person att ha med i laget för lagandans skull.

Men, det räckte ändå inte särskilt ofta för att blir prioriterad i valet av lagmedlemmar. Oftast blev jag och de som var både ”dåliga” och blyga valda sist. Den känslan kan jag fortfarande komma ihåg, även om jag aldrig var helt exkluderad eller utesluten. Man kände så tydligt att man inte hade samma värde som t.ex. Stina som alltid gjorde mål, i alla sporter.

Men Gud har räknat in ALLA, där du och jag inte behöver fundera på om vi är prioriterade eller spelar någon större roll för än någon annan. Det är klarlagt och färdigt och alla har redan räknats in och det, tror jag, är för människan i botten attraherande. Alla vill känna sig sedda, utvalda och inräknade.

Det är det jag tror har gjort mötena i helgen så goda. Gemenskapen har varit i fokus. Vi har varit glada över varje person som har kommit, ung, gammal, fattig, rik, troende eller ej. Vi har sett några ta beslut om att räkna med Honom i sina liv och det är alltid en stor glädje. Räknar du med Gud i ditt liv? Du har en plats och är ett förstahandsval i Hans lag.

 
Även om du inte räknar med Gud så räknar Han alltid med dig, kom ihåg det!
 

 

Leave a comment