full screen background image

En titt i backspegeln

 
Det är redan en bit in i augusti och det känns som om tiden bara går fortare och fortare. Jag förstår inte vad som händer! 
Hur som helst: Jag har köpt en cykel i sommar. Önskar bara att jag cyklat mera än vad jag gjort, men man kan ju bättra sig.
 
Det märkliga var att jag fick tillbaka så många barndomsminnen när jag har cyklat. En hund och en prästkrage förde mig omkring 50 år bakåt i tiden... Det var som att titta i backspegeln.
 
En kvinna kom gående med sin hund på grusvägen där jag cyklade. Och det var väl inte så märkvärdigt, jag som ofta möter hundägare på mina promenader. Men, jag cyklade den här gången...
Jag blev påmind om den isande kyla och fruktan som jag upplevde som barn när en stor schäfer jagade mig. Jag hade plockat liljekonvaljer i en backe, när hunden upptäckte mig. Och jag slängde mig på cyklen med hunden jagande och skällande bakom mig. Ojoj, vad det gick undan!
 
Så cyklade ja vidare på min nya vita cykel, och såg fullt med prästkragar längs med vägen. 
Som barn lekte vi ofta med dessa blommor för att se om vi skulle bli gifta. De vita kronbladen plockades varsamt bort medans vi sa "gift, ogift, gift, ogift..." Det gällde att få "gift" på det sista bladet.
På badstranden var det ofta en tråd från en filt eller badlakan som sysselsatte oss. Vi snurrade tråden runt fingret för att få veta första bokstaven på den vi skulle gifta oss med. A, B, C, D, E...
 
Jag fortsätter reflektera utifrån det jag ser och upplever, och samtidigt tittar jag bakåt i backspegeln.
 
Det är konferenstider och vi ser alla åldrar blandas. Jag lägger märke till en liten pojke i 8-9 års ålder. Han har som många andra barn sin iPad med sig och lurar i öronen för att inte störa.
Det är fullt tryck i lokalen och alla kan vara med i lovsången när texterna rullas upp. Efter en stund är det så dags för Ulf Christiansson - och ingen är oberörd! Pojken fortsätter titta på sin Ipad, helt omedveten om vad som händer i lokalen. Och bibelorden kommer upp på skärmarna.
 
ALLT är så långt ifrån hur det var, när jag var i den åldern - och jag tittar återigen i backspegeln.
Min "aktivitet" på mötet, var att leta rätt på vilken sång vi skulle sjunga ur Segertoner. Pastorn sa ett nummer, och man måste vara allert så man inte missade det. Och man sjöng vers på vers... Sedan var det kollekt och man hade sina slantar med sig, och därefter var det dax för predikan.
I mammas bruna bibel försökte jag hitta dagens text. Nu började det bli långtråkigt, och man väntade och väntade att predikan skulle ta slut. För att orka en liten stund till fick man en Tulo, eller ännu bättre en vit Läkerol.
Kanske man fick tillåtelse att gå på toaletten...
 
Vad tog vi med oss in i framtiden från vår barndom, och vad ger vi nästa generation för verktyg in i vuxenlivet?
 
Vi kan bära med oss händelser och upplevelser som vi en gång inte rådde på, och där fruktan och oro nu kan ha funnit en boningsplats. I leken kan verklighetsflykten fått det utrymme, som trängt undan sann vägledning och korrigering, för att i värsta fall uppenbara sig som krossade drömmar. Vår "iPad" som spelar upp gamla minnen och föreställningar och hindrar oss att se och ta in det som händer här och nu.
 
Men hur ska jag nu resonera kring "tråkiga" möten som barn kan uppleva det? Och kanske inte bara barn...
Vi får konstatera att vi lever i en tid där underhållningsmentaliteten är en självklar del av tidsandan, OCH det är något som Guds Ord varnar för!
 
 🔹🔷🔹
Det ska du veta att i de sista dagarna 
skall det komma svåra tider.
Människorna skall älska njutning
i stället för Gud
och ha ett sken av gudsfruktan
men förneka dess kraft.
Håll dig borta från dem!
2Tim. 3:1,4-5
🔷 
 
Vänj den unge vid den väg han bör vandra... 
Jodå, jag vet vilket dilemma detta är. 
Inte alls så enkelt. Nästan omöjligt.
Kan man tycka.
Man blir uppgiven - nästan.
Orkar man verkligen ta tag i detta?
Men alla andra..? Hur ska man göra nu då?
 
Det finns en biblisk backspegel som för oss till sanningar och grundbultar vi inte får tappa och förlora. Kanske som vi till och med måste återerövra! Det är mycket i vår tid som påminner om hur det var för Israels barn en gång i tiden, innan de kom i fångenskap. Vi har en egenskap att vilja plocka ut russinen ur kakan, alla välsignelser och talet om en underbar framtid,  men det finns mycket annat också som talar till oss i vår tid - om vi vill och vågar lyssna.
 
Tio av Israels stammar fick på 700-talet f. Kr. uppleva hur assyrierna kom och erövrade dem, för att föra bort dem som fångar till Babylon. Tvåhundra år senare kom babylonierna och tog de resterande två stammarna, Juda och Benjamin. De hade fått en nådatid som krävde omvändelse och bättring, men man lyssnade inte.
 
Amos ropar - i vår tid! 
Backspegeln visar en tid för länge sedan - som i sin tur har en spegel in i framtiden...
Amos talade till ett folk fylld av självsäkerhet, egenrättfärgighet och brist på gudsfruktan.
Där är vi nu!
 
Eleonora Lahti
 

Veckans bloggare:
Eleonora Lahti

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Stefan Jernsand: Brevet till Sverige

by User Not Found | jul 14, 2014

Jag uppmanar er att fästa blicken stadigt på trons upphovsman och frälsare, Jesus Kristus. Han kommer faktiskt att segra och Han är Sanningens Ande. Det var Han som kom att förändra hela vårt land på kort tid. Tiden för Sverige hade äntligen kommit.

Det som hänt är ändå fullständigt overkligt. Mycket av det som vi längtade efter, får vi nu se med egna ögon, förverkligas. 

Många år i ett ökentorrt land sätter faktiskt sina spår. Det var många som tappade tron. Tappade tron på en förändring. Men det var också många som fick en stark hunger efter Jesus. Det förändrade mångas liv. Många familjer blev upprättade och helade.

Jag tror detta var möjligt tack vare att en stor del av ledarskapet i de svenska församlingarna ödmjukade sig och bad uppriktigt om förlåtelse för bl. a högmod och annan dold synd. 

Detta skulle man kunna säga var det första tecknet på att något nytt var på gång i Sverige. En omvändelse som gick på djupet och som började med ledarna för de lokala församlingarna och hela Kristi Kropp. 

Vattnet är omrört för Sverige var ett av budskapen som vi fick höra tidigt och som öppnade en ny våg av försoning mellan ledare, församlingar och vanliga människor. 

Det var då som vi kunde känna en helt ny andlig atmosfär i hela landet. På alla nivåer i samhället. Bland politiker, artister och vanligt folk. 

Även en ny öppenhet om att tala om andliga ting märktes nu vilket var helt otänkbart något år tidigare. Bland artister märktes detta särskilt tydligt, då man ganska snart kunde höra en annan musikalisk ton och framförallt nya positivare texter. Flera kända artister och några ledande kulturpersonligheter var de som tidigt tog emot Jesus och fick vara till stor välsignelse för resten av Sverige.

Nu började musiken som spelades i landets många radiokanaler förändra atmosfären. Den sexfixering som präglat en stor del av media kom på skam vid ett lagförslag som klubbades igenom av en enig riksdag. 

Många riksdagsledamöter hade fått sina liv förvandlade i samband med en stark andlig besökelse som kom över Helgeandsholmen där riksdagshuset ligger. 
Vi kom senare att få se flera lagförslag gå igenom på område efter område där man tidigare haft stora problem att finna konstruktiva lösningar. 

Skolvärlden var ett sådant område som tidigt upplevde en stor förändring. De kristna skolgrupperna som levt en tynande tillvaro under många år i skolvärlden fick alltmer inflytande i sina skolor. De kristna friskolorna som under många år varit så påpassade av Skolverket rådfrågas nu ständigt i många skolfrågor av självaste Skolverket. Friskolorna har haft en explosionsartad utveckling och har nu landets bästa elever och bästa undervisning. 

Tidigt startades många bönealtaren runt om i vårt land med ständig bön och lovsång. Det var troligen det viktigaste initiativ vi någonsin tagit i Sverige. 
Det skapade direkt en ny hunger av överlåtelse. En stark profetisk ande kom över de många lovsångsteamen och en ny frimodighet att sjunga profetiskt öppnade himlen på varje plats de kom för att sjunga. Många helandeunder kunde direkt förklaras av profetisk lovsång och tillbedjan

Leave a comment