full screen background image

En titt i backspegeln

 
Det är redan en bit in i augusti och det känns som om tiden bara går fortare och fortare. Jag förstår inte vad som händer! 
Hur som helst: Jag har köpt en cykel i sommar. Önskar bara att jag cyklat mera än vad jag gjort, men man kan ju bättra sig.
 
Det märkliga var att jag fick tillbaka så många barndomsminnen när jag har cyklat. En hund och en prästkrage förde mig omkring 50 år bakåt i tiden... Det var som att titta i backspegeln.
 
En kvinna kom gående med sin hund på grusvägen där jag cyklade. Och det var väl inte så märkvärdigt, jag som ofta möter hundägare på mina promenader. Men, jag cyklade den här gången...
Jag blev påmind om den isande kyla och fruktan som jag upplevde som barn när en stor schäfer jagade mig. Jag hade plockat liljekonvaljer i en backe, när hunden upptäckte mig. Och jag slängde mig på cyklen med hunden jagande och skällande bakom mig. Ojoj, vad det gick undan!
 
Så cyklade ja vidare på min nya vita cykel, och såg fullt med prästkragar längs med vägen. 
Som barn lekte vi ofta med dessa blommor för att se om vi skulle bli gifta. De vita kronbladen plockades varsamt bort medans vi sa "gift, ogift, gift, ogift..." Det gällde att få "gift" på det sista bladet.
På badstranden var det ofta en tråd från en filt eller badlakan som sysselsatte oss. Vi snurrade tråden runt fingret för att få veta första bokstaven på den vi skulle gifta oss med. A, B, C, D, E...
 
Jag fortsätter reflektera utifrån det jag ser och upplever, och samtidigt tittar jag bakåt i backspegeln.
 
Det är konferenstider och vi ser alla åldrar blandas. Jag lägger märke till en liten pojke i 8-9 års ålder. Han har som många andra barn sin iPad med sig och lurar i öronen för att inte störa.
Det är fullt tryck i lokalen och alla kan vara med i lovsången när texterna rullas upp. Efter en stund är det så dags för Ulf Christiansson - och ingen är oberörd! Pojken fortsätter titta på sin Ipad, helt omedveten om vad som händer i lokalen. Och bibelorden kommer upp på skärmarna.
 
ALLT är så långt ifrån hur det var, när jag var i den åldern - och jag tittar återigen i backspegeln.
Min "aktivitet" på mötet, var att leta rätt på vilken sång vi skulle sjunga ur Segertoner. Pastorn sa ett nummer, och man måste vara allert så man inte missade det. Och man sjöng vers på vers... Sedan var det kollekt och man hade sina slantar med sig, och därefter var det dax för predikan.
I mammas bruna bibel försökte jag hitta dagens text. Nu började det bli långtråkigt, och man väntade och väntade att predikan skulle ta slut. För att orka en liten stund till fick man en Tulo, eller ännu bättre en vit Läkerol.
Kanske man fick tillåtelse att gå på toaletten...
 
Vad tog vi med oss in i framtiden från vår barndom, och vad ger vi nästa generation för verktyg in i vuxenlivet?
 
Vi kan bära med oss händelser och upplevelser som vi en gång inte rådde på, och där fruktan och oro nu kan ha funnit en boningsplats. I leken kan verklighetsflykten fått det utrymme, som trängt undan sann vägledning och korrigering, för att i värsta fall uppenbara sig som krossade drömmar. Vår "iPad" som spelar upp gamla minnen och föreställningar och hindrar oss att se och ta in det som händer här och nu.
 
Men hur ska jag nu resonera kring "tråkiga" möten som barn kan uppleva det? Och kanske inte bara barn...
Vi får konstatera att vi lever i en tid där underhållningsmentaliteten är en självklar del av tidsandan, OCH det är något som Guds Ord varnar för!
 
 🔹🔷🔹
Det ska du veta att i de sista dagarna 
skall det komma svåra tider.
Människorna skall älska njutning
i stället för Gud
och ha ett sken av gudsfruktan
men förneka dess kraft.
Håll dig borta från dem!
2Tim. 3:1,4-5
🔷 
 
Vänj den unge vid den väg han bör vandra... 
Jodå, jag vet vilket dilemma detta är. 
Inte alls så enkelt. Nästan omöjligt.
Kan man tycka.
Man blir uppgiven - nästan.
Orkar man verkligen ta tag i detta?
Men alla andra..? Hur ska man göra nu då?
 
Det finns en biblisk backspegel som för oss till sanningar och grundbultar vi inte får tappa och förlora. Kanske som vi till och med måste återerövra! Det är mycket i vår tid som påminner om hur det var för Israels barn en gång i tiden, innan de kom i fångenskap. Vi har en egenskap att vilja plocka ut russinen ur kakan, alla välsignelser och talet om en underbar framtid,  men det finns mycket annat också som talar till oss i vår tid - om vi vill och vågar lyssna.
 
Tio av Israels stammar fick på 700-talet f. Kr. uppleva hur assyrierna kom och erövrade dem, för att föra bort dem som fångar till Babylon. Tvåhundra år senare kom babylonierna och tog de resterande två stammarna, Juda och Benjamin. De hade fått en nådatid som krävde omvändelse och bättring, men man lyssnade inte.
 
Amos ropar - i vår tid! 
Backspegeln visar en tid för länge sedan - som i sin tur har en spegel in i framtiden...
Amos talade till ett folk fylld av självsäkerhet, egenrättfärgighet och brist på gudsfruktan.
Där är vi nu!
 
Eleonora Lahti
 

Veckans bloggare:
Eleonora Lahti

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Ingalill Vaim: Guds närvaro över icketroende musiker

by User Not Found | jul 28, 2014

Musik är ett uttryck och ett språk som når in till människors hjärtan på ett sätt som inte enbart ord kan. Den fyller oss med glädje, jubel, tro, och den tröstar och läker människohjärtan som upplevd både sorg och saknad. Musikens väsen äger förmågan att tala till vårt inre, ord vi själva endast kan höra i djupet av vårt hjärta. Allt detta är ett bevis på att Gud finns och att i Honom bor alla toner, all musikalisk kreativitet nerlagd i en människas inre, och att det är Skaparen själv som skapat det mest unika instrument som finns; rösten som sjunger.

Jag vill berätta om ett tillfälle som ägde rum när jag var i en studio i Norge och spelade in min CD, Varje Dröm.  Jag hade förmånen att ha med mig musiker från musik konservatoriet i Kristiansand och deras skicklighet förmedlades i varje sång som spelades in. En ung kille som heter Steffen, spelade keyboard och piano med en enorm känslighet och djup. Han var inte en bekännande kristen, men visade stor respekt för varje sång.

När dagen kom för inspelningen av en sång som heter Uppenbarelsen; bestämde vi att vi skulle göra en test först eftersom han inte var helt klar på hur han ville uttrycka den på flygeln han skulle spela på. Jag gick in och satte på mig mina hörlurar och lyssnade till Steffens intro och började sjunga.  Han lyssnade på mig och spelade, jag lyssnade på honom och sjöng och plötsligt kände jag hur rummet där jag stod uppfylldes av en närvaro som gjorde mig nästan knäsvag och fyllde mina ögon med tårar.

När den sista tonen klingade ut i Steffens musikaliska uttryck, och producenten sa ”tack, detta blev bra”, reste han sig upp från flygeln och rusade ut ur rummet, satte sig i en soffa och utbrast: ”Inte be mig göra denna en gång till! Jag är helt skakis. Vad var det som hände? Jag kände som om Någon stod bakom mig när jag spelade, och nu känner jag mig helt utslagen”!!

Producenten, som är en personlig kristen frågade Steffen medan han pekade på både hjärtat och huvudet: ”Var känner du dig helt utslagen”? Här, sa Steffen och pekade på sitt hjärta. Jag insåg då att Guds närvaro hade varit över Steffen när han spelade och låtit honom få smaka hur det känns att spela starkt berörd av Gud själv. Vi var tvungna att ta en 30 minuters paus så Steffen kunde hämta sig efter denna upplevelse och detta ledde också till många intressanta samtal under inspelningens gång.

När du lyssnar till sången Uppenbarelsen på CD skivan, så lyssnar du till vad som hände och hur Gud rörde vid Steffen när han spelade – och mig också.

Blessings / Ingalill Vaim

Leave a comment