full screen background image

En titt i backspegeln

 
Det är redan en bit in i augusti och det känns som om tiden bara går fortare och fortare. Jag förstår inte vad som händer! 
Hur som helst: Jag har köpt en cykel i sommar. Önskar bara att jag cyklat mera än vad jag gjort, men man kan ju bättra sig.
 
Det märkliga var att jag fick tillbaka så många barndomsminnen när jag har cyklat. En hund och en prästkrage förde mig omkring 50 år bakåt i tiden... Det var som att titta i backspegeln.
 
En kvinna kom gående med sin hund på grusvägen där jag cyklade. Och det var väl inte så märkvärdigt, jag som ofta möter hundägare på mina promenader. Men, jag cyklade den här gången...
Jag blev påmind om den isande kyla och fruktan som jag upplevde som barn när en stor schäfer jagade mig. Jag hade plockat liljekonvaljer i en backe, när hunden upptäckte mig. Och jag slängde mig på cyklen med hunden jagande och skällande bakom mig. Ojoj, vad det gick undan!
 
Så cyklade ja vidare på min nya vita cykel, och såg fullt med prästkragar längs med vägen. 
Som barn lekte vi ofta med dessa blommor för att se om vi skulle bli gifta. De vita kronbladen plockades varsamt bort medans vi sa "gift, ogift, gift, ogift..." Det gällde att få "gift" på det sista bladet.
På badstranden var det ofta en tråd från en filt eller badlakan som sysselsatte oss. Vi snurrade tråden runt fingret för att få veta första bokstaven på den vi skulle gifta oss med. A, B, C, D, E...
 
Jag fortsätter reflektera utifrån det jag ser och upplever, och samtidigt tittar jag bakåt i backspegeln.
 
Det är konferenstider och vi ser alla åldrar blandas. Jag lägger märke till en liten pojke i 8-9 års ålder. Han har som många andra barn sin iPad med sig och lurar i öronen för att inte störa.
Det är fullt tryck i lokalen och alla kan vara med i lovsången när texterna rullas upp. Efter en stund är det så dags för Ulf Christiansson - och ingen är oberörd! Pojken fortsätter titta på sin Ipad, helt omedveten om vad som händer i lokalen. Och bibelorden kommer upp på skärmarna.
 
ALLT är så långt ifrån hur det var, när jag var i den åldern - och jag tittar återigen i backspegeln.
Min "aktivitet" på mötet, var att leta rätt på vilken sång vi skulle sjunga ur Segertoner. Pastorn sa ett nummer, och man måste vara allert så man inte missade det. Och man sjöng vers på vers... Sedan var det kollekt och man hade sina slantar med sig, och därefter var det dax för predikan.
I mammas bruna bibel försökte jag hitta dagens text. Nu började det bli långtråkigt, och man väntade och väntade att predikan skulle ta slut. För att orka en liten stund till fick man en Tulo, eller ännu bättre en vit Läkerol.
Kanske man fick tillåtelse att gå på toaletten...
 
Vad tog vi med oss in i framtiden från vår barndom, och vad ger vi nästa generation för verktyg in i vuxenlivet?
 
Vi kan bära med oss händelser och upplevelser som vi en gång inte rådde på, och där fruktan och oro nu kan ha funnit en boningsplats. I leken kan verklighetsflykten fått det utrymme, som trängt undan sann vägledning och korrigering, för att i värsta fall uppenbara sig som krossade drömmar. Vår "iPad" som spelar upp gamla minnen och föreställningar och hindrar oss att se och ta in det som händer här och nu.
 
Men hur ska jag nu resonera kring "tråkiga" möten som barn kan uppleva det? Och kanske inte bara barn...
Vi får konstatera att vi lever i en tid där underhållningsmentaliteten är en självklar del av tidsandan, OCH det är något som Guds Ord varnar för!
 
 🔹🔷🔹
Det ska du veta att i de sista dagarna 
skall det komma svåra tider.
Människorna skall älska njutning
i stället för Gud
och ha ett sken av gudsfruktan
men förneka dess kraft.
Håll dig borta från dem!
2Tim. 3:1,4-5
🔷 
 
Vänj den unge vid den väg han bör vandra... 
Jodå, jag vet vilket dilemma detta är. 
Inte alls så enkelt. Nästan omöjligt.
Kan man tycka.
Man blir uppgiven - nästan.
Orkar man verkligen ta tag i detta?
Men alla andra..? Hur ska man göra nu då?
 
Det finns en biblisk backspegel som för oss till sanningar och grundbultar vi inte får tappa och förlora. Kanske som vi till och med måste återerövra! Det är mycket i vår tid som påminner om hur det var för Israels barn en gång i tiden, innan de kom i fångenskap. Vi har en egenskap att vilja plocka ut russinen ur kakan, alla välsignelser och talet om en underbar framtid,  men det finns mycket annat också som talar till oss i vår tid - om vi vill och vågar lyssna.
 
Tio av Israels stammar fick på 700-talet f. Kr. uppleva hur assyrierna kom och erövrade dem, för att föra bort dem som fångar till Babylon. Tvåhundra år senare kom babylonierna och tog de resterande två stammarna, Juda och Benjamin. De hade fått en nådatid som krävde omvändelse och bättring, men man lyssnade inte.
 
Amos ropar - i vår tid! 
Backspegeln visar en tid för länge sedan - som i sin tur har en spegel in i framtiden...
Amos talade till ett folk fylld av självsäkerhet, egenrättfärgighet och brist på gudsfruktan.
Där är vi nu!
 
Eleonora Lahti
 

Veckans bloggare:
Eleonora Lahti

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Cecilia Claesson: Tryggheten under den Högstes beskydd - ditt beslut

by User Not Found | feb 13, 2015

Då var det dags att blogga igen. Snön gnistrar vit utanför fönstret och jag är GLAD över att få vara inomhus i värmen (längtar till sommaren… suck).

Jag vill dela ett ord med dig, som visserligen inte handlar om musik, men som kanske kan vara till hjälp för dig i din vardag. Jag uppmuntrar dig att hämta din Bibel just nu och slå upp psalm 91. Jag älskar den här psalmen därför att den talar om hur du och jag kan leva ett liv i frid och trygghet, med visshet att Han har dig och mig i Sin hand. Det är så enkelt att komma in i den tryggheten som Gud tänkt för dig, så enkelt att få leva i Hans närvaro varje dag.

Kräver det något av dig för att komma dit? Svaret är JA! Och svaret på vad Du behöver göra, finns i psalm 91.

Vers ett och två börjar med ett påstående och det handlar om dig och mig som redan har tagit emot Jesus i våra hjärtan. Vers ett och två säger "Den som sitter under den Högstes beskydd och vilar under den Allsmäktiges skugga, han säger 'I Herren har jag min tillflykt och min borg, min Gud som jag förtröstar på.”

Har du det så i Ditt liv – kan du av hela ditt hjärta uttrycka samma ord som de två första verserna i den här psalmen? Om inte: Då är det dags att du träder in i det liv som Gud tänkt för Dig. Ett liv där du vet att du varje dag står under den Högstes beskydd, att du inte behöver frukta någonting därför att Du VET att HAN har KONTROLL. Men hur gör man för att nå dit då?

Vers nio i samma psalm berättar precis hur du ska göra och det är enkelt, fast ändå svårt. Det handlar om att du måste ta ett beslut, kanske ett beslut där du måsteförändra ditt sätt att tänka. Så här säger vers nio ”Ty du har sagt att Herren är ditt skydd, du har gjort den Högste till din tillflykt.” Så enkelt! DU styr över det här – Du behöver bara öppna din mun och säga, ta beslutet, att Gud är GUD. Bry dig inte om dina tidigare erfarenheter, släpp det som du inte förstår, varför Gud inte svarat på din bön, eller varför just Du måste gå igenom så tuffa saker. Släpp det och börja uttala att Gud ÄR i kontroll, att Han ÄR ditt beskydd, att han är DIN Gud.

Läs verserna 3-8 i samma psalm och tänk på vilka löften Gud har gett dig som beslutardig för att tro på att Gud älskar Dig, att Gud är i kontroll över hela Ditt liv. Detta är ett viljebeslut som inte baserar sig på hur du känner dig eller på hur omständigheterna runt ditt liv, ser ut. Säg detta högt för dig själv – rakt ut i andevärlden, om Du vill ha en förändring i Ditt liv: Gud Du har kontroll! Du har all makt! TACK FÖR Ditt beskydd, tack för att Du är min Gud.

Om du menade allvar med dina ord nyss, läs då Guds egna ord till dig: Vers 14-16Han håller mig kär och jag skall befria honom, jag skall beskydda honom, ty han känner mitt namn. Han ropar till mig och jag svarar honom. Jag är med honom i nöden, Jag ska rädda honom och ge honom ära. Jag ska mätta honom med långt liv och låta honom se min frälsning.”

Detta var Guds egna ord till Dig – Hans löfte till Dig - om du beslutat i ditt hjärta att börja stå på Hans ord och fullt ut tro på Honom. Att Han vill Dig väl, att Han har kontroll. Då uppfyller Han sitt löfte till Dig. Du börjar leva i seger under Hans beskydd. Läs också verserna 11-13 – flera löften direkt från Faderns hjärta till dig och mig!

Håll med om att det här är en oerhört stark psalm. Du finner det kristna livet i den här psalmen. Allt detta är Ditt. Det enda som behövs är att du beslutar dig för att göra Gud till just Gud, den Han är, i Ditt liv. Tro på att Han är Herre och att Hans kärlek till Dig är så stark att Han aldrig kommer att lämna eller överge Dig.

Fatta Ditt beslut idag och gör Honom till Din Herre idag!

/ Cecilia Claesson

Leave a comment