full screen background image

En titt i backspegeln

 
Det är redan en bit in i augusti och det känns som om tiden bara går fortare och fortare. Jag förstår inte vad som händer! 
Hur som helst: Jag har köpt en cykel i sommar. Önskar bara att jag cyklat mera än vad jag gjort, men man kan ju bättra sig.
 
Det märkliga var att jag fick tillbaka så många barndomsminnen när jag har cyklat. En hund och en prästkrage förde mig omkring 50 år bakåt i tiden... Det var som att titta i backspegeln.
 
En kvinna kom gående med sin hund på grusvägen där jag cyklade. Och det var väl inte så märkvärdigt, jag som ofta möter hundägare på mina promenader. Men, jag cyklade den här gången...
Jag blev påmind om den isande kyla och fruktan som jag upplevde som barn när en stor schäfer jagade mig. Jag hade plockat liljekonvaljer i en backe, när hunden upptäckte mig. Och jag slängde mig på cyklen med hunden jagande och skällande bakom mig. Ojoj, vad det gick undan!
 
Så cyklade ja vidare på min nya vita cykel, och såg fullt med prästkragar längs med vägen. 
Som barn lekte vi ofta med dessa blommor för att se om vi skulle bli gifta. De vita kronbladen plockades varsamt bort medans vi sa "gift, ogift, gift, ogift..." Det gällde att få "gift" på det sista bladet.
På badstranden var det ofta en tråd från en filt eller badlakan som sysselsatte oss. Vi snurrade tråden runt fingret för att få veta första bokstaven på den vi skulle gifta oss med. A, B, C, D, E...
 
Jag fortsätter reflektera utifrån det jag ser och upplever, och samtidigt tittar jag bakåt i backspegeln.
 
Det är konferenstider och vi ser alla åldrar blandas. Jag lägger märke till en liten pojke i 8-9 års ålder. Han har som många andra barn sin iPad med sig och lurar i öronen för att inte störa.
Det är fullt tryck i lokalen och alla kan vara med i lovsången när texterna rullas upp. Efter en stund är det så dags för Ulf Christiansson - och ingen är oberörd! Pojken fortsätter titta på sin Ipad, helt omedveten om vad som händer i lokalen. Och bibelorden kommer upp på skärmarna.
 
ALLT är så långt ifrån hur det var, när jag var i den åldern - och jag tittar återigen i backspegeln.
Min "aktivitet" på mötet, var att leta rätt på vilken sång vi skulle sjunga ur Segertoner. Pastorn sa ett nummer, och man måste vara allert så man inte missade det. Och man sjöng vers på vers... Sedan var det kollekt och man hade sina slantar med sig, och därefter var det dax för predikan.
I mammas bruna bibel försökte jag hitta dagens text. Nu började det bli långtråkigt, och man väntade och väntade att predikan skulle ta slut. För att orka en liten stund till fick man en Tulo, eller ännu bättre en vit Läkerol.
Kanske man fick tillåtelse att gå på toaletten...
 
Vad tog vi med oss in i framtiden från vår barndom, och vad ger vi nästa generation för verktyg in i vuxenlivet?
 
Vi kan bära med oss händelser och upplevelser som vi en gång inte rådde på, och där fruktan och oro nu kan ha funnit en boningsplats. I leken kan verklighetsflykten fått det utrymme, som trängt undan sann vägledning och korrigering, för att i värsta fall uppenbara sig som krossade drömmar. Vår "iPad" som spelar upp gamla minnen och föreställningar och hindrar oss att se och ta in det som händer här och nu.
 
Men hur ska jag nu resonera kring "tråkiga" möten som barn kan uppleva det? Och kanske inte bara barn...
Vi får konstatera att vi lever i en tid där underhållningsmentaliteten är en självklar del av tidsandan, OCH det är något som Guds Ord varnar för!
 
 🔹🔷🔹
Det ska du veta att i de sista dagarna 
skall det komma svåra tider.
Människorna skall älska njutning
i stället för Gud
och ha ett sken av gudsfruktan
men förneka dess kraft.
Håll dig borta från dem!
2Tim. 3:1,4-5
🔷 
 
Vänj den unge vid den väg han bör vandra... 
Jodå, jag vet vilket dilemma detta är. 
Inte alls så enkelt. Nästan omöjligt.
Kan man tycka.
Man blir uppgiven - nästan.
Orkar man verkligen ta tag i detta?
Men alla andra..? Hur ska man göra nu då?
 
Det finns en biblisk backspegel som för oss till sanningar och grundbultar vi inte får tappa och förlora. Kanske som vi till och med måste återerövra! Det är mycket i vår tid som påminner om hur det var för Israels barn en gång i tiden, innan de kom i fångenskap. Vi har en egenskap att vilja plocka ut russinen ur kakan, alla välsignelser och talet om en underbar framtid,  men det finns mycket annat också som talar till oss i vår tid - om vi vill och vågar lyssna.
 
Tio av Israels stammar fick på 700-talet f. Kr. uppleva hur assyrierna kom och erövrade dem, för att föra bort dem som fångar till Babylon. Tvåhundra år senare kom babylonierna och tog de resterande två stammarna, Juda och Benjamin. De hade fått en nådatid som krävde omvändelse och bättring, men man lyssnade inte.
 
Amos ropar - i vår tid! 
Backspegeln visar en tid för länge sedan - som i sin tur har en spegel in i framtiden...
Amos talade till ett folk fylld av självsäkerhet, egenrättfärgighet och brist på gudsfruktan.
Där är vi nu!
 
Eleonora Lahti
 

Veckans bloggare:
Eleonora Lahti

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Eva Marklund: Jesus han är svaret

by User Not Found | feb 16, 2015

I början av 2015 lämnade en av våra mest kära musiker och låtskrivare jorden och flyttade till himlen Andrae' Crouch. Han satte spår genom sina fantastiska sånger. Budskapet är rakt och innehållet centrerat på evangeliets kärna. Jesuskärlek, omvändelse, tro och förtröstan. Andrae Crouchs sångskatt är en stor välsignelse. Sånger vi kommer att leva med för all framtid.

En av de sånger Andrae Crouch välsignade oss med är "Jesus han är svaret för vår värld idag, och Han har makt att göra under än idag.” Sången har några år på nacken men jag sjunger den fortfarande ibland. Varje gång jag sjunger den sången flammar hoppet upp i mitt hjärta och förväntan stärks inom mig.

Drömmer att Jesus skall bli känd och trodd får nytt bränsle. Plötsligt ser jag i ett nytt ljus att Jesus är den ende som kan rädda och förvandla människor, städer och länder. Tänk att några ord i en enkel sång kan väcka upp så mycket i en människa.

Sångerna som lyfter upp Jesus är viktiga. Hebr 12:2-3 talar om att det är viktigt att hålla blicken fäst vid Jesus så att vi ” inte tröttnar och tappar modet”. Jesus är och kommer alltid att vara centralgestalten. Han är ditt och mitt svar och din och min lösning. Han är lösningen för alla. Därför att han han dött en gång för alla och öppnat en väg till gemenskap med Honom som är vårt ursprung. Alla behöver komma hem.

Nästa strof i sången är ”Han har makt att göra under än idag”. De år Jesus fanns på jorden följde under och tecken honom. Överallt där Jesus var blev människor förvandlade. Tror vi att detta är verkligt år 2015? Jesus säger om sig själv att han är densamme för evigt. Låt oss hålla blicken på rätt ställe. Inte på vår svaghet och vår brist på tro utan på honom som är densamme. Bara Jesus kan göra under inte vi.

Tanken har slagit mig. Hur stor är Jesus för dig och mig som sångare och låtskrivare? Ibland blir sångernas innehåll mera poesi, budskap som inte förvandlar, utan permanentar oss i ett tillstånd av ständiga behov. Människans behov hamnar i centrum istället för Jesus tillbedjan. Kanske behöver vi tillbaka till ”förundrans plats”. Där vi ser Jesus i ett nytt ljus och kärleken till honom som gav sitt liv i ditt ställe förnyas. Att förlora kärleken och passionen till Jesus är en av den sista tidens kännetecken.

I Uppenbarelseboken förmanas vi. Har kärleken svalnat och Jesus är marginaliserad i ditt liv? Tänk efter... Be om förlåtelse... Vänd om. - så att den första kärleken kommer tillbaka. Andrae Crouch skrev ”Take me back to the place where I first received you”

Leave a comment