full screen background image

En titt i backspegeln

 
Det är redan en bit in i augusti och det känns som om tiden bara går fortare och fortare. Jag förstår inte vad som händer! 
Hur som helst: Jag har köpt en cykel i sommar. Önskar bara att jag cyklat mera än vad jag gjort, men man kan ju bättra sig.
 
Det märkliga var att jag fick tillbaka så många barndomsminnen när jag har cyklat. En hund och en prästkrage förde mig omkring 50 år bakåt i tiden... Det var som att titta i backspegeln.
 
En kvinna kom gående med sin hund på grusvägen där jag cyklade. Och det var väl inte så märkvärdigt, jag som ofta möter hundägare på mina promenader. Men, jag cyklade den här gången...
Jag blev påmind om den isande kyla och fruktan som jag upplevde som barn när en stor schäfer jagade mig. Jag hade plockat liljekonvaljer i en backe, när hunden upptäckte mig. Och jag slängde mig på cyklen med hunden jagande och skällande bakom mig. Ojoj, vad det gick undan!
 
Så cyklade ja vidare på min nya vita cykel, och såg fullt med prästkragar längs med vägen. 
Som barn lekte vi ofta med dessa blommor för att se om vi skulle bli gifta. De vita kronbladen plockades varsamt bort medans vi sa "gift, ogift, gift, ogift..." Det gällde att få "gift" på det sista bladet.
På badstranden var det ofta en tråd från en filt eller badlakan som sysselsatte oss. Vi snurrade tråden runt fingret för att få veta första bokstaven på den vi skulle gifta oss med. A, B, C, D, E...
 
Jag fortsätter reflektera utifrån det jag ser och upplever, och samtidigt tittar jag bakåt i backspegeln.
 
Det är konferenstider och vi ser alla åldrar blandas. Jag lägger märke till en liten pojke i 8-9 års ålder. Han har som många andra barn sin iPad med sig och lurar i öronen för att inte störa.
Det är fullt tryck i lokalen och alla kan vara med i lovsången när texterna rullas upp. Efter en stund är det så dags för Ulf Christiansson - och ingen är oberörd! Pojken fortsätter titta på sin Ipad, helt omedveten om vad som händer i lokalen. Och bibelorden kommer upp på skärmarna.
 
ALLT är så långt ifrån hur det var, när jag var i den åldern - och jag tittar återigen i backspegeln.
Min "aktivitet" på mötet, var att leta rätt på vilken sång vi skulle sjunga ur Segertoner. Pastorn sa ett nummer, och man måste vara allert så man inte missade det. Och man sjöng vers på vers... Sedan var det kollekt och man hade sina slantar med sig, och därefter var det dax för predikan.
I mammas bruna bibel försökte jag hitta dagens text. Nu började det bli långtråkigt, och man väntade och väntade att predikan skulle ta slut. För att orka en liten stund till fick man en Tulo, eller ännu bättre en vit Läkerol.
Kanske man fick tillåtelse att gå på toaletten...
 
Vad tog vi med oss in i framtiden från vår barndom, och vad ger vi nästa generation för verktyg in i vuxenlivet?
 
Vi kan bära med oss händelser och upplevelser som vi en gång inte rådde på, och där fruktan och oro nu kan ha funnit en boningsplats. I leken kan verklighetsflykten fått det utrymme, som trängt undan sann vägledning och korrigering, för att i värsta fall uppenbara sig som krossade drömmar. Vår "iPad" som spelar upp gamla minnen och föreställningar och hindrar oss att se och ta in det som händer här och nu.
 
Men hur ska jag nu resonera kring "tråkiga" möten som barn kan uppleva det? Och kanske inte bara barn...
Vi får konstatera att vi lever i en tid där underhållningsmentaliteten är en självklar del av tidsandan, OCH det är något som Guds Ord varnar för!
 
 🔹🔷🔹
Det ska du veta att i de sista dagarna 
skall det komma svåra tider.
Människorna skall älska njutning
i stället för Gud
och ha ett sken av gudsfruktan
men förneka dess kraft.
Håll dig borta från dem!
2Tim. 3:1,4-5
🔷 
 
Vänj den unge vid den väg han bör vandra... 
Jodå, jag vet vilket dilemma detta är. 
Inte alls så enkelt. Nästan omöjligt.
Kan man tycka.
Man blir uppgiven - nästan.
Orkar man verkligen ta tag i detta?
Men alla andra..? Hur ska man göra nu då?
 
Det finns en biblisk backspegel som för oss till sanningar och grundbultar vi inte får tappa och förlora. Kanske som vi till och med måste återerövra! Det är mycket i vår tid som påminner om hur det var för Israels barn en gång i tiden, innan de kom i fångenskap. Vi har en egenskap att vilja plocka ut russinen ur kakan, alla välsignelser och talet om en underbar framtid,  men det finns mycket annat också som talar till oss i vår tid - om vi vill och vågar lyssna.
 
Tio av Israels stammar fick på 700-talet f. Kr. uppleva hur assyrierna kom och erövrade dem, för att föra bort dem som fångar till Babylon. Tvåhundra år senare kom babylonierna och tog de resterande två stammarna, Juda och Benjamin. De hade fått en nådatid som krävde omvändelse och bättring, men man lyssnade inte.
 
Amos ropar - i vår tid! 
Backspegeln visar en tid för länge sedan - som i sin tur har en spegel in i framtiden...
Amos talade till ett folk fylld av självsäkerhet, egenrättfärgighet och brist på gudsfruktan.
Där är vi nu!
 
Eleonora Lahti
 

Veckans bloggare:
Eleonora Lahti

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Maria Frisk: Sånger som bär genom mörkret

by User Not Found | jul 15, 2015
Har precis varit i Oslo, Norge och  tagit del av människors livsberättelser. Så skiftande, en del så gripande, från ett liv som varit perfekt, och så rasar allt på bara ett ögonblick. Men att lyssna på hur de vägrat ge upp och rest sig trots alla odds. Visst känner man igen det här så väl. Någon sa; "Man kan aldrig jämföra ett livsöde med ett annat." Så sant, för när man står mitt i det som verkar helt hopplöst och man inte ser någon utväg, då är det bara det som är fokuset - stora eller små motgångar. Men när man lyssnar på människor som varit med om så svåra saker och ändå rest sig upp blir man berörd och uppmuntrad.

Jag reflekterar över mitt eget liv, de tider som varit nattsvarta och jag tänkt, "Det här klarar jag aldrig!" Men så tittar jag tillbaka och ser att jag kommit ut genom tunneln och sett ljuset. Och jag tänker: "Jo jag klarade det!" Den smala passagen, den gnutta hopp, det svaga ljus som syntes långt borta i tunneln. 

Men så här i backspegeln tänker jag ändå: "Hur orkade jag resa mig?" Trots allt, har något gjort att man vunnit en seger - kanske med sår, smärta och sånt som satt sina spår. Men man gör på olika sätt, bearbetar svåra situationer på olika sätt. 

Men när jag blickar tillbaka så ser jag hur mycket Guds Ord har betytt och Guds Ord kan man ju ta till sig på så många olika sätt. Ett sätt för mig har varit genom musiken. Det har varit olika låtar som tagit mig igenom många av de situationer som varit mörker. De låtarna har burit mig igenom. 

Det har varit låtar med texter direkt hämtade från Guds ord eller med texter som talat in i mitt liv. Ord som: 
"Ge inte upp"  
"Jag vill gå på din väg, vad det än må kosta mig"  
"Tårar från himlen, när änglarna gråter...det är tårar av glädje, av kärlek och hopp..."  
"Because of who You are...."  
"Throne room"
"Vad är det för nåt nytt du ser? Vad är det för nån dröm du har.... Du längtar efter förändring...ingen seger utan strid... Att ta Guds ord på allvar nu"
"Sök mitt ansikte...", "Don't want to be by myself anymore...
" You've Got A Friend"
" To God be the Glory"
"Kom med din Ande"
"Du är hel, du är fri, fri att börja gå med Jesus... Så kom ut och andas in...känn hur elden i dig brinner..."
"Tiden är här för en förändring....En mäktig våg en mäktig vind..."
"Hello Fear... I'm no longer afraid, see, I'm better this way.. farewell, goodbye...."

Ja det här var ord och textdelar hämtade från flera låtar av, eller med artister som Frank Åhdal, Eleonora Lahti, CeCe Winans, Andrae Crouch, Carola Häggkvist, Samuel Ljungbladh, Dag och Helena Bergkvist, Ulf Cristiansson, Kirk Franklin. Det här är bara några utdrag och titlar från de låtar som jag lyssnat på om och om igen under tider av mörker, tider av hopplöshet, tider där det känts som om det inte finns någon utväg. 

Jag har gråtit, tagit orden till mig, de har fyllt mitt hjärta med tro och hopp. Gud har fått verka, när jag inte orkat på något annat sätt. Orden i låtarna, sångarna, musiken som förmedlat Guds närvaro, Kärleken från Jesus, Den Helige Andes styrka och kraft att gå vidare och inte ge upp.

När jag lyssnat på låten efter att jag kommit genom tunneln och in i ljuset, så kommer glädjetårar och sådan tacksamhet när jag ser tillbaka. Det är över, jag har kommit vidare genom Herren som är min herde som burit mig i min svaghet och jag har blivit starkare. Förändring har skett!

Livet kommer alltid att ha med sig utmaningar. Gud är trofast och han sviker mig aldrig, men man behöver flytta fokuset från mörker till ljus och det här är ett av verktygen som fungerar för mig.

/Maria Frisk

Leave a comment