full screen background image

En titt i backspegeln

 
Det är redan en bit in i augusti och det känns som om tiden bara går fortare och fortare. Jag förstår inte vad som händer! 
Hur som helst: Jag har köpt en cykel i sommar. Önskar bara att jag cyklat mera än vad jag gjort, men man kan ju bättra sig.
 
Det märkliga var att jag fick tillbaka så många barndomsminnen när jag har cyklat. En hund och en prästkrage förde mig omkring 50 år bakåt i tiden... Det var som att titta i backspegeln.
 
En kvinna kom gående med sin hund på grusvägen där jag cyklade. Och det var väl inte så märkvärdigt, jag som ofta möter hundägare på mina promenader. Men, jag cyklade den här gången...
Jag blev påmind om den isande kyla och fruktan som jag upplevde som barn när en stor schäfer jagade mig. Jag hade plockat liljekonvaljer i en backe, när hunden upptäckte mig. Och jag slängde mig på cyklen med hunden jagande och skällande bakom mig. Ojoj, vad det gick undan!
 
Så cyklade ja vidare på min nya vita cykel, och såg fullt med prästkragar längs med vägen. 
Som barn lekte vi ofta med dessa blommor för att se om vi skulle bli gifta. De vita kronbladen plockades varsamt bort medans vi sa "gift, ogift, gift, ogift..." Det gällde att få "gift" på det sista bladet.
På badstranden var det ofta en tråd från en filt eller badlakan som sysselsatte oss. Vi snurrade tråden runt fingret för att få veta första bokstaven på den vi skulle gifta oss med. A, B, C, D, E...
 
Jag fortsätter reflektera utifrån det jag ser och upplever, och samtidigt tittar jag bakåt i backspegeln.
 
Det är konferenstider och vi ser alla åldrar blandas. Jag lägger märke till en liten pojke i 8-9 års ålder. Han har som många andra barn sin iPad med sig och lurar i öronen för att inte störa.
Det är fullt tryck i lokalen och alla kan vara med i lovsången när texterna rullas upp. Efter en stund är det så dags för Ulf Christiansson - och ingen är oberörd! Pojken fortsätter titta på sin Ipad, helt omedveten om vad som händer i lokalen. Och bibelorden kommer upp på skärmarna.
 
ALLT är så långt ifrån hur det var, när jag var i den åldern - och jag tittar återigen i backspegeln.
Min "aktivitet" på mötet, var att leta rätt på vilken sång vi skulle sjunga ur Segertoner. Pastorn sa ett nummer, och man måste vara allert så man inte missade det. Och man sjöng vers på vers... Sedan var det kollekt och man hade sina slantar med sig, och därefter var det dax för predikan.
I mammas bruna bibel försökte jag hitta dagens text. Nu började det bli långtråkigt, och man väntade och väntade att predikan skulle ta slut. För att orka en liten stund till fick man en Tulo, eller ännu bättre en vit Läkerol.
Kanske man fick tillåtelse att gå på toaletten...
 
Vad tog vi med oss in i framtiden från vår barndom, och vad ger vi nästa generation för verktyg in i vuxenlivet?
 
Vi kan bära med oss händelser och upplevelser som vi en gång inte rådde på, och där fruktan och oro nu kan ha funnit en boningsplats. I leken kan verklighetsflykten fått det utrymme, som trängt undan sann vägledning och korrigering, för att i värsta fall uppenbara sig som krossade drömmar. Vår "iPad" som spelar upp gamla minnen och föreställningar och hindrar oss att se och ta in det som händer här och nu.
 
Men hur ska jag nu resonera kring "tråkiga" möten som barn kan uppleva det? Och kanske inte bara barn...
Vi får konstatera att vi lever i en tid där underhållningsmentaliteten är en självklar del av tidsandan, OCH det är något som Guds Ord varnar för!
 
 🔹🔷🔹
Det ska du veta att i de sista dagarna 
skall det komma svåra tider.
Människorna skall älska njutning
i stället för Gud
och ha ett sken av gudsfruktan
men förneka dess kraft.
Håll dig borta från dem!
2Tim. 3:1,4-5
🔷 
 
Vänj den unge vid den väg han bör vandra... 
Jodå, jag vet vilket dilemma detta är. 
Inte alls så enkelt. Nästan omöjligt.
Kan man tycka.
Man blir uppgiven - nästan.
Orkar man verkligen ta tag i detta?
Men alla andra..? Hur ska man göra nu då?
 
Det finns en biblisk backspegel som för oss till sanningar och grundbultar vi inte får tappa och förlora. Kanske som vi till och med måste återerövra! Det är mycket i vår tid som påminner om hur det var för Israels barn en gång i tiden, innan de kom i fångenskap. Vi har en egenskap att vilja plocka ut russinen ur kakan, alla välsignelser och talet om en underbar framtid,  men det finns mycket annat också som talar till oss i vår tid - om vi vill och vågar lyssna.
 
Tio av Israels stammar fick på 700-talet f. Kr. uppleva hur assyrierna kom och erövrade dem, för att föra bort dem som fångar till Babylon. Tvåhundra år senare kom babylonierna och tog de resterande två stammarna, Juda och Benjamin. De hade fått en nådatid som krävde omvändelse och bättring, men man lyssnade inte.
 
Amos ropar - i vår tid! 
Backspegeln visar en tid för länge sedan - som i sin tur har en spegel in i framtiden...
Amos talade till ett folk fylld av självsäkerhet, egenrättfärgighet och brist på gudsfruktan.
Där är vi nu!
 
Eleonora Lahti
 

Veckans bloggare:
Eleonora Lahti

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Magnus Brengesjö: Min vän, jag kämpar också!

by User Not Found | okt 07, 2015

(Utdrag ur en sång som jag skrev våren 2012)

För tre och ett halvt år sedan, våren 2012, blev jag sjukskriven. Symtomen visade på utbränning. Jag hade nyligen flyttat med familjen (fru och två barn), från Göteborg till min barndoms kommun Mullsjö, tagit på mig alldeles för många ansvarsuppgifter på nya jobbet såsom schemaläggning, tjänstefördelning, IT-ansvar, undervisning... et c, startat en del renoveringsprojekt i det nya boendet, skulle snart fylla fyrtio... kort sagt, ”att göra- listan” var bortom rimlighetens gräns. 

Jag hamnade i någon sorts prestations-koma där jag inte förmådde att göra något alls. Jag valde att söka hjälp innan jag kraschade fullständigt. Resultatet blev heltidssjukskrivning i tillräckligt lång tid för att hindra mig för att gå tillbaka in i ekorrhjulen igen. Hade jag fått bestämma själv hade jag varit tillbaka i arbete redan efter ett par veckor men min läkare var visare, han förstod bättre. Jag är så tacksam till läkaren, vars namn jag glömt, men som på akuten på Ryhov tog sig tid och lyssnade på mig när han ställt frågan om vilka ansvarsuppgifter jag hade, och jag räknade upp en lista som inte ville ta slut... 

När jag var klar sa han bara. 
”Min vän, du håller på att bränna ut dig! Jag har sett det många gånger förut, du får inte gå tillbaka till jobbet förrän du förstått allvaret i det själv!”
Han sjukskrev mig i tre veckor. Efter tre veckor tyckte jag mig utvilad och redo för att gå tillbaka till jobbet.
”Inte en chans! menade läkaren, jag sjukskriver dig fyra veckor till ” 

Läkarens reaktion kan tyckas märklig när man i några korta rader återger den så här i text men jag kan inte med ord uttrycka vad de extra sjukskrivnings-veckorna betydde för mig. Han förstod mig bättre än jag förstod mig  själv. Han såg att hjulen inte hade slutat snurra för mig, han såg att jag inte fattat allvaret i att bränna ut sig, han såg att jag inte hamnat i depression och apati ännu, men mycket väl kunde hamna i det om jag fortsatte som jag gjorde.

De kommande dagarna efter sjukskrivnings-förlängningen så kom verkligheten sakta men säkert ifatt mig. Luften gick ur mig som i en överdrivet upp-pumpad luftmadrass som någon stuckit hål på. Sanningen om vad jag höll på att göra med mig själv sjönk långsamt in och fick mig att påbörja en inventering av mitt livs lager som pågått till denna dag och som kommer att pågå länge än. 

Jag började ta långa promenader, jag som under många år satt löpning och långdistansträning högt i min prioriteringslista, orkade liksom inte med mer än promenader, men själen jublade! Missförstå mig inte, jag tror löpning och träning är nyttigt för både kropp och själ, men för mig låg det en prestation med i det som nu kändes meningslös. Promenaderna var befriande och själen började sjunga på ett sätt som jag inte upplevt sen barndomen. Bokstavligen sjunga! Melodier och sånger började ”rinna” ur mig som smältvatten en vårdag. Jag- musiklärare, sångare och musiker- som alltid velat skriva och komponera, men som alltid jämfört mig med de som är så mycket bättre, och nästan alltid hamnade i skrivkramp. Jag liksom upplevde en förlösning av själen som var musik i sig själv, utan skrivkramp, bara hälsogivande. 

Jag började fylla Röstmemot på min iPhone med melodier, klagovisor och lovsånger. Min svärmor (Märtha-Greta Halldorf) som överöst mig med dikter och önskemål om att någon gång tonsätta någon av dessa dikter, fick nu uppleva det motsatta, att jag ”överöste” henne med tonsättningar på hennes dikter. (Som parentes kan jag tillägga att det kommer ut ett material våren 2016 med 20 av mina tonsättningar på dessa dikter under namnet ”På starka örnavingar”. En blandning av körarr och visor) 

Den kreativa sidan av min personlighet upplevde en frigörelse som jag aldrig trodde jag skulle få uppleva och jag kände, aldrig mer! Aldrig mer vill jag tillbaka in i ekorrhjulen igen som fyller mitt liv med måsten och krav och som kväver det kreativa och överröstar det ljuva porlet från själsbäcken. Aldrig mer vill jag fylla min tid med sådant som kväver mitt liv. 

I trädgården som hörde till bostadsrätten som vi var nya förvaltare av så fanns det ett område på ca 20 m2 som var helt igenvuxet av sly och och gräs. Det gränsade liksom till en vildvuxen gammal bäckfåra med allsköns träd och växter och ogräs som nu tagit över en del av vår trädgård. Jag tog hjälp av min pappa och hans röjsåg och ägnade en dag åt att ta bort allt sly och ogräs för att sedan gräva upp och ta bort rötter. Det var ett riktigt svettigt arbete, en del av slyträden var lika tjocka som mina handleder. När vi fått bort hälften, så blev ett träd synligt som stått där mycket längre. Det liknade ett gammalt äppelträd, men var så medtaget att det var svårt att bestämma sorten. När vi stod där och betraktade trädet så kom närmaste grannen förbi.

”Vill ni veta historien om det trädet? frågade han.”
"Javisst", sa vi och så berättade han följande:
Trädet hade varit hans, han pekade på några underbart blommande träd i sin trädgård som var av samma sort. (Detta var i maj månad) Sorten var något som liknade japansk körsbär och som blommade och doftade underbart. Han som ägde våran tomt innan oss hade flera år tidigare bett att få ta över ett träd som grannen ändå tänkt göra sig av med då han skulle bygga ett växthus där trädet hade stått. Gamla ägaren fick ta över trädet, men trädet blev liggande en vecka innan det kom i jorden. Trädet tog sig aldrig och då valde gamla ägaren att låta hela den delen av gräsmattan få växa igen. Samma del som jag och min pappa nu börjat rensa och återställa.
”Vi tar ner trädet och slänger det! Det är ändå dött, tyckte min pappa.”

Något klack till i mig...

”Nej, vi ger det ett år! sa jag. Vi låter det stå kvar ett år så får vi se. Har det inte tagit sig då så tar vi bort det! ”


Detta var våren 2011, ett knappt år innan jag blev sjukskriven. Ett år senare när maj månad infann sig så hade jag varit sjukskriven i sju veckor. Sju veckor som betydde oerhört mycket för mig. Jag skulle tillbaka till jobbet på 25 % men kände att aldrig, aldrig skulle jag gå tillbaka in i hjulen igen. Jag började med att bestämma, vad vill jag inte ”skära bort” från mitt arbete, vad kan jag inte vara utan? Det resulterade i att jag skar bort allt utom undervisningen (jag är lärare). När jag bestämt det så gick jag till chefen (som var mycket tillmötesgående) och berättade vad jag kommit fram till och att jag var nöjd med ”bara det” tills vidare. Det var oerhört befriande och själen fortsatte att sjunga sina melodier, klagovisor och lovsånger trots att jag började arbeta igen.


När blomningstiden började våren 2012 så skedde undret. Trädet som ”jag låtit stå kvar” ett år, blommade och doftade med en prakt som överglänste grannens. Han kom över och undrade förvånat; ”Vad har du gjort med trädet för att få det att blomma så?”


Jag svarade att jag är lika förvånad själv men att det nog berodde på att det nu fick näring igen. Allt sly och ogräs som jag och pappa rensade bort var nog det som stal allt det som trädet behövde för att växa, blomma och dofta...När han gått så blev jag stående kvar en stund, jag kände Guds närvaro oerhört starkt, så jag gick ner på knä. Gud talade till mig, han sa:


”Magnus, trädet är du. Du är trädet. Du har låtit sly och ogräs få växa upp och det har stulit näringen från dig som du behöver för att växa, blomma och dofta. Nu har du låtit mig få rensa i ditt liv, nu vill jag att du skall växa, blomma och dofta igen. Se till att inte låta nytt sly och ögräs kväva ditt liv! ”


Magnus Brengesjö den 2/9 2015
Mullsjö

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment