full screen background image

En titt i backspegeln

 
Det är redan en bit in i augusti och det känns som om tiden bara går fortare och fortare. Jag förstår inte vad som händer! 
Hur som helst: Jag har köpt en cykel i sommar. Önskar bara att jag cyklat mera än vad jag gjort, men man kan ju bättra sig.
 
Det märkliga var att jag fick tillbaka så många barndomsminnen när jag har cyklat. En hund och en prästkrage förde mig omkring 50 år bakåt i tiden... Det var som att titta i backspegeln.
 
En kvinna kom gående med sin hund på grusvägen där jag cyklade. Och det var väl inte så märkvärdigt, jag som ofta möter hundägare på mina promenader. Men, jag cyklade den här gången...
Jag blev påmind om den isande kyla och fruktan som jag upplevde som barn när en stor schäfer jagade mig. Jag hade plockat liljekonvaljer i en backe, när hunden upptäckte mig. Och jag slängde mig på cyklen med hunden jagande och skällande bakom mig. Ojoj, vad det gick undan!
 
Så cyklade ja vidare på min nya vita cykel, och såg fullt med prästkragar längs med vägen. 
Som barn lekte vi ofta med dessa blommor för att se om vi skulle bli gifta. De vita kronbladen plockades varsamt bort medans vi sa "gift, ogift, gift, ogift..." Det gällde att få "gift" på det sista bladet.
På badstranden var det ofta en tråd från en filt eller badlakan som sysselsatte oss. Vi snurrade tråden runt fingret för att få veta första bokstaven på den vi skulle gifta oss med. A, B, C, D, E...
 
Jag fortsätter reflektera utifrån det jag ser och upplever, och samtidigt tittar jag bakåt i backspegeln.
 
Det är konferenstider och vi ser alla åldrar blandas. Jag lägger märke till en liten pojke i 8-9 års ålder. Han har som många andra barn sin iPad med sig och lurar i öronen för att inte störa.
Det är fullt tryck i lokalen och alla kan vara med i lovsången när texterna rullas upp. Efter en stund är det så dags för Ulf Christiansson - och ingen är oberörd! Pojken fortsätter titta på sin Ipad, helt omedveten om vad som händer i lokalen. Och bibelorden kommer upp på skärmarna.
 
ALLT är så långt ifrån hur det var, när jag var i den åldern - och jag tittar återigen i backspegeln.
Min "aktivitet" på mötet, var att leta rätt på vilken sång vi skulle sjunga ur Segertoner. Pastorn sa ett nummer, och man måste vara allert så man inte missade det. Och man sjöng vers på vers... Sedan var det kollekt och man hade sina slantar med sig, och därefter var det dax för predikan.
I mammas bruna bibel försökte jag hitta dagens text. Nu började det bli långtråkigt, och man väntade och väntade att predikan skulle ta slut. För att orka en liten stund till fick man en Tulo, eller ännu bättre en vit Läkerol.
Kanske man fick tillåtelse att gå på toaletten...
 
Vad tog vi med oss in i framtiden från vår barndom, och vad ger vi nästa generation för verktyg in i vuxenlivet?
 
Vi kan bära med oss händelser och upplevelser som vi en gång inte rådde på, och där fruktan och oro nu kan ha funnit en boningsplats. I leken kan verklighetsflykten fått det utrymme, som trängt undan sann vägledning och korrigering, för att i värsta fall uppenbara sig som krossade drömmar. Vår "iPad" som spelar upp gamla minnen och föreställningar och hindrar oss att se och ta in det som händer här och nu.
 
Men hur ska jag nu resonera kring "tråkiga" möten som barn kan uppleva det? Och kanske inte bara barn...
Vi får konstatera att vi lever i en tid där underhållningsmentaliteten är en självklar del av tidsandan, OCH det är något som Guds Ord varnar för!
 
 🔹🔷🔹
Det ska du veta att i de sista dagarna 
skall det komma svåra tider.
Människorna skall älska njutning
i stället för Gud
och ha ett sken av gudsfruktan
men förneka dess kraft.
Håll dig borta från dem!
2Tim. 3:1,4-5
🔷 
 
Vänj den unge vid den väg han bör vandra... 
Jodå, jag vet vilket dilemma detta är. 
Inte alls så enkelt. Nästan omöjligt.
Kan man tycka.
Man blir uppgiven - nästan.
Orkar man verkligen ta tag i detta?
Men alla andra..? Hur ska man göra nu då?
 
Det finns en biblisk backspegel som för oss till sanningar och grundbultar vi inte får tappa och förlora. Kanske som vi till och med måste återerövra! Det är mycket i vår tid som påminner om hur det var för Israels barn en gång i tiden, innan de kom i fångenskap. Vi har en egenskap att vilja plocka ut russinen ur kakan, alla välsignelser och talet om en underbar framtid,  men det finns mycket annat också som talar till oss i vår tid - om vi vill och vågar lyssna.
 
Tio av Israels stammar fick på 700-talet f. Kr. uppleva hur assyrierna kom och erövrade dem, för att föra bort dem som fångar till Babylon. Tvåhundra år senare kom babylonierna och tog de resterande två stammarna, Juda och Benjamin. De hade fått en nådatid som krävde omvändelse och bättring, men man lyssnade inte.
 
Amos ropar - i vår tid! 
Backspegeln visar en tid för länge sedan - som i sin tur har en spegel in i framtiden...
Amos talade till ett folk fylld av självsäkerhet, egenrättfärgighet och brist på gudsfruktan.
Där är vi nu!
 
Eleonora Lahti
 

Veckans bloggare:
Eleonora Lahti

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Marie Lönngren Sonesson: Abba Pappa

by User Not Found | okt 28, 2015

Hej Kära Vänner :)

Jag börjar med att citera en sång som har ringt i mej den senaste tiden: ”Helige Ande. Vi är i din närhet, fyll oss med din kraft ,ge oss av ditt liv. Du är det levande vattnet, källan som ej tryter,tröstaren och hjälparen ,vi behöver dej! ”

När Jesus gick här på jorden så kunde han inte göra något utan Den Helige Ande. Hans namn är Jesus Kristus. Kristus betyder ”Den smorde”Jesus var smord med Den Helige Ande. Vad han än sa eller gjorde så var det under DHA smörjelse. Vi vet att när Jesus kom till floden Jordan och döptes av Johannes döparen, så kom DHA över honom i formen av en duva. Efter det gick han ut i sin offentliga tjänst.

På samma sätt har Gud tänkt att varje troende skall leva. Smord av Den Helige Ande. Det står i 1Joh brev 2:6 ”Den som säger sig förbli i honom är skyldig att själv leva som han lever”

Apg 2:38 ” Petrus svarade dem:
”Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn så att era synder blir förlåtna. Då ska ni få Den Helige Ande som gåva”

Markus 16:17 Jesus Säger : ”Tecken skall följa dem som tror detta. I mitt namn ska de driva ut onda andar. De skall tala med nya tungor. De ska ta ormar i händerna och om de dricker något dödligt gift skall det inte skada dem. De skall lägga händerna på de sjuka  och de skall bli friska.”

Du är inte bara smord av Den helige Ande, du är också född av honom. Joh 3:3-  Jesus svarade: ”Amen amen säger jag dig: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike” Nikodemus sade” Hur kan en människa födas när hon är gammal? Inte kan hon väl komma in i moderlivet och födas en gång till?" Jesus svarade:”Den som inte blir född av vatten och av Ande kan inte komma in i Guds rike.”

Rom 8:15 ”Ni har inte fått slaveriets ande så att ni på nytt skall känna fruktan. Nej ni ni har fått barna skapets Ande i vilken ni ropar Abba (Pappa) Fader.”

Vi har alltså genom Den helige Ande blivit födda.Vi har blivit Guds barn. Vi har fått en egen relation med honom som har skapat himmel och jord.Vi får kalla honom för Pappa : ) Det handlar alltså inte om en religion utan om en relation.

Rom 8: 26-27 ”Så hjälper oss Anden i vår svaghet. Ty vi vet inte vad vi bör be om, men Anden själv ber för oss med suckar utan ord och han som utforskar hjärtan vet vad Anden menar, eftersom Anden ber för de heliga som Gud vill."

Alltså han hjälper oss att be när vi inte vet hur vi ska be.Vi kan alltid lita på vår hjälpare. Däremot kan vi såra honom. Ef 4:30”Bedröva inte Guds Helige Ande som ni har fått som ett sigill för förlossningens dag. Lägg därför bort all bitterhet , häftighet och vrede, allt skrikande och smädande och all annan ondska. Var istället goda och barmhärtiga mot varandra, liksom Gud i Kristus har förlåtit er." Bli Guds efterföljare, ni som är hans älskade barn. Och lev i kärlek, så som Kristus har älskat oss och utlämnat sig själv för oss som offergåva, ett välluktande offer åt Gud.

Han heter Den Helige Ande. Det betyder just det som det står. Han är Helig. Vi har fått rening i Jesu blod men vi vill av hela vårt hjärta leva rent och som han vill. Vi har inte hårda hjärtan som är nonchalanta och tar lätt på den nåd som vi har fått.

Sakarja 12:10 ”Men över Davids hus och över Jerusalem ska jag utgjuta en bönens och nådens Ande ”

” Eller vet ni inte att er kropp är ett tempel åt den helige Ande, som bor i er och som ni har fått av Gud och att ni inte tillhör er själva ”1 kor 6:19

Jag önskar er ALLA en underbart STOOR VÄLSIGNELSE från HONOM som har ALLT för oss. Vår ABBA PAPPA som äger ALLT !!

Marie Lönngren Sonesson

Leave a comment