full screen background image

En titt i backspegeln

 
Det är redan en bit in i augusti och det känns som om tiden bara går fortare och fortare. Jag förstår inte vad som händer! 
Hur som helst: Jag har köpt en cykel i sommar. Önskar bara att jag cyklat mera än vad jag gjort, men man kan ju bättra sig.
 
Det märkliga var att jag fick tillbaka så många barndomsminnen när jag har cyklat. En hund och en prästkrage förde mig omkring 50 år bakåt i tiden... Det var som att titta i backspegeln.
 
En kvinna kom gående med sin hund på grusvägen där jag cyklade. Och det var väl inte så märkvärdigt, jag som ofta möter hundägare på mina promenader. Men, jag cyklade den här gången...
Jag blev påmind om den isande kyla och fruktan som jag upplevde som barn när en stor schäfer jagade mig. Jag hade plockat liljekonvaljer i en backe, när hunden upptäckte mig. Och jag slängde mig på cyklen med hunden jagande och skällande bakom mig. Ojoj, vad det gick undan!
 
Så cyklade ja vidare på min nya vita cykel, och såg fullt med prästkragar längs med vägen. 
Som barn lekte vi ofta med dessa blommor för att se om vi skulle bli gifta. De vita kronbladen plockades varsamt bort medans vi sa "gift, ogift, gift, ogift..." Det gällde att få "gift" på det sista bladet.
På badstranden var det ofta en tråd från en filt eller badlakan som sysselsatte oss. Vi snurrade tråden runt fingret för att få veta första bokstaven på den vi skulle gifta oss med. A, B, C, D, E...
 
Jag fortsätter reflektera utifrån det jag ser och upplever, och samtidigt tittar jag bakåt i backspegeln.
 
Det är konferenstider och vi ser alla åldrar blandas. Jag lägger märke till en liten pojke i 8-9 års ålder. Han har som många andra barn sin iPad med sig och lurar i öronen för att inte störa.
Det är fullt tryck i lokalen och alla kan vara med i lovsången när texterna rullas upp. Efter en stund är det så dags för Ulf Christiansson - och ingen är oberörd! Pojken fortsätter titta på sin Ipad, helt omedveten om vad som händer i lokalen. Och bibelorden kommer upp på skärmarna.
 
ALLT är så långt ifrån hur det var, när jag var i den åldern - och jag tittar återigen i backspegeln.
Min "aktivitet" på mötet, var att leta rätt på vilken sång vi skulle sjunga ur Segertoner. Pastorn sa ett nummer, och man måste vara allert så man inte missade det. Och man sjöng vers på vers... Sedan var det kollekt och man hade sina slantar med sig, och därefter var det dax för predikan.
I mammas bruna bibel försökte jag hitta dagens text. Nu började det bli långtråkigt, och man väntade och väntade att predikan skulle ta slut. För att orka en liten stund till fick man en Tulo, eller ännu bättre en vit Läkerol.
Kanske man fick tillåtelse att gå på toaletten...
 
Vad tog vi med oss in i framtiden från vår barndom, och vad ger vi nästa generation för verktyg in i vuxenlivet?
 
Vi kan bära med oss händelser och upplevelser som vi en gång inte rådde på, och där fruktan och oro nu kan ha funnit en boningsplats. I leken kan verklighetsflykten fått det utrymme, som trängt undan sann vägledning och korrigering, för att i värsta fall uppenbara sig som krossade drömmar. Vår "iPad" som spelar upp gamla minnen och föreställningar och hindrar oss att se och ta in det som händer här och nu.
 
Men hur ska jag nu resonera kring "tråkiga" möten som barn kan uppleva det? Och kanske inte bara barn...
Vi får konstatera att vi lever i en tid där underhållningsmentaliteten är en självklar del av tidsandan, OCH det är något som Guds Ord varnar för!
 
 🔹🔷🔹
Det ska du veta att i de sista dagarna 
skall det komma svåra tider.
Människorna skall älska njutning
i stället för Gud
och ha ett sken av gudsfruktan
men förneka dess kraft.
Håll dig borta från dem!
2Tim. 3:1,4-5
🔷 
 
Vänj den unge vid den väg han bör vandra... 
Jodå, jag vet vilket dilemma detta är. 
Inte alls så enkelt. Nästan omöjligt.
Kan man tycka.
Man blir uppgiven - nästan.
Orkar man verkligen ta tag i detta?
Men alla andra..? Hur ska man göra nu då?
 
Det finns en biblisk backspegel som för oss till sanningar och grundbultar vi inte får tappa och förlora. Kanske som vi till och med måste återerövra! Det är mycket i vår tid som påminner om hur det var för Israels barn en gång i tiden, innan de kom i fångenskap. Vi har en egenskap att vilja plocka ut russinen ur kakan, alla välsignelser och talet om en underbar framtid,  men det finns mycket annat också som talar till oss i vår tid - om vi vill och vågar lyssna.
 
Tio av Israels stammar fick på 700-talet f. Kr. uppleva hur assyrierna kom och erövrade dem, för att föra bort dem som fångar till Babylon. Tvåhundra år senare kom babylonierna och tog de resterande två stammarna, Juda och Benjamin. De hade fått en nådatid som krävde omvändelse och bättring, men man lyssnade inte.
 
Amos ropar - i vår tid! 
Backspegeln visar en tid för länge sedan - som i sin tur har en spegel in i framtiden...
Amos talade till ett folk fylld av självsäkerhet, egenrättfärgighet och brist på gudsfruktan.
Där är vi nu!
 
Eleonora Lahti
 

Veckans bloggare:
Eleonora Lahti

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Magnus Brengesjö: Sorgen och glädjen

by User Not Found | maj 11, 2016
När jag skriver detta är jag precis vid slutet av min 44:e födelsedag. Helgen har bjudit på högsommarvärme och det senaste dygnet har jag fått tillbringa ensam med min medvandrare och livskamrat Sara. Något som vi konstaterar att vi inte gjort sedan vårt tredje barn, Samuel (snart 2 år) föddes. När man fyller år så får man anledning att reflektera över livet och något som jag blivit påmind om de senaste åren är att sorg och glädje mår bäst av att vandra hand i hand. Ja, du läste rätt. Jag har nog velat leva med dem åtskilda, liksom sett dem som varandras motpoler som inte trivs i varandras sällskap.

När jag de senaste åren har fått acceptera sorgen som en del av livet har jag insett att det nog är tvärtom. Att sorgen och glädjen trivs med att vandra hand i hand som man säger, att det är viktigt att tillåta glädjen mitt i ett sorgearbete, men också att kunna sörja med dem som sörjer när man själv är glad och lycklig. Paulus säger i Romarbrevet 12:15 "Gläd er med dem som gläder sig och gråt med dem som gråter". Jag tror det ligger en djup hemlighet och skatt gömd i den uppmaningen. Lär vi oss det så blir glädjen djupare än vi kunnat ana och sorgebördan lättare att bära.

Under de senaste åren har jag fått följa nära vänners kamp mot cancer i olika former. Dessvärre har det också i några fall inneburit att man fått följa dem till graven. Den smärta sorg man går igenom och delar med människor som kämpar mot dödliga sjukdomar öppnar upp rum i hjärtat man inte visste fanns. Både glädje och sorg. Sorg över att se att de kroppar vi bär omkring på är så svaga när det kommer till kritan, att trots läkares stora kunskap och möjligheter så är våra kroppar dömda att en gång dö. Glädje över att se att en människas själsliv och andliga liv så ofta visar sig starkare än sjukdomar och död. Mina tankar omkring glädje och sorg formulerades för ett tag sedan till en sång:

Sorgen och Glädjen
När Sorgen vandrade ensam 
var dagarna tunga och grå

När Sorgen vandrade ensam 

var livet så svårt att förstå
Men när Sorgen tog Glädjen i handen, 
fann dagarna lätthet och färg
När Sorgen tog Glädjen i handen, 
blev frågor till spännande berg,
som när de bestigits man funnit 
en utsikt man ej visste fanns,
en djupare insikt om livet, 
när Sorgen gav Glädjen en chans
När Glädjen vandrade ensam
var bergen små, mycket små
När Glädjen vandrade ensam
var utsikt något svårt att uppnå
Men när Glädjen tog Sorgen i handen,
fick vandringen motlut och märg
När Glädjen tog Sorgen i handen,
blev frågor till väldiga berg,
som när de bestigits man funnit
en utsikt man ej visste fanns,
en djupare insikt om livet
när Glädjen gav Sorgen en chans

Magnus Brengesjö, Mullsjö den 8 maj 2016

Leave a comment