full screen background image

En titt i backspegeln

 
Det är redan en bit in i augusti och det känns som om tiden bara går fortare och fortare. Jag förstår inte vad som händer! 
Hur som helst: Jag har köpt en cykel i sommar. Önskar bara att jag cyklat mera än vad jag gjort, men man kan ju bättra sig.
 
Det märkliga var att jag fick tillbaka så många barndomsminnen när jag har cyklat. En hund och en prästkrage förde mig omkring 50 år bakåt i tiden... Det var som att titta i backspegeln.
 
En kvinna kom gående med sin hund på grusvägen där jag cyklade. Och det var väl inte så märkvärdigt, jag som ofta möter hundägare på mina promenader. Men, jag cyklade den här gången...
Jag blev påmind om den isande kyla och fruktan som jag upplevde som barn när en stor schäfer jagade mig. Jag hade plockat liljekonvaljer i en backe, när hunden upptäckte mig. Och jag slängde mig på cyklen med hunden jagande och skällande bakom mig. Ojoj, vad det gick undan!
 
Så cyklade ja vidare på min nya vita cykel, och såg fullt med prästkragar längs med vägen. 
Som barn lekte vi ofta med dessa blommor för att se om vi skulle bli gifta. De vita kronbladen plockades varsamt bort medans vi sa "gift, ogift, gift, ogift..." Det gällde att få "gift" på det sista bladet.
På badstranden var det ofta en tråd från en filt eller badlakan som sysselsatte oss. Vi snurrade tråden runt fingret för att få veta första bokstaven på den vi skulle gifta oss med. A, B, C, D, E...
 
Jag fortsätter reflektera utifrån det jag ser och upplever, och samtidigt tittar jag bakåt i backspegeln.
 
Det är konferenstider och vi ser alla åldrar blandas. Jag lägger märke till en liten pojke i 8-9 års ålder. Han har som många andra barn sin iPad med sig och lurar i öronen för att inte störa.
Det är fullt tryck i lokalen och alla kan vara med i lovsången när texterna rullas upp. Efter en stund är det så dags för Ulf Christiansson - och ingen är oberörd! Pojken fortsätter titta på sin Ipad, helt omedveten om vad som händer i lokalen. Och bibelorden kommer upp på skärmarna.
 
ALLT är så långt ifrån hur det var, när jag var i den åldern - och jag tittar återigen i backspegeln.
Min "aktivitet" på mötet, var att leta rätt på vilken sång vi skulle sjunga ur Segertoner. Pastorn sa ett nummer, och man måste vara allert så man inte missade det. Och man sjöng vers på vers... Sedan var det kollekt och man hade sina slantar med sig, och därefter var det dax för predikan.
I mammas bruna bibel försökte jag hitta dagens text. Nu började det bli långtråkigt, och man väntade och väntade att predikan skulle ta slut. För att orka en liten stund till fick man en Tulo, eller ännu bättre en vit Läkerol.
Kanske man fick tillåtelse att gå på toaletten...
 
Vad tog vi med oss in i framtiden från vår barndom, och vad ger vi nästa generation för verktyg in i vuxenlivet?
 
Vi kan bära med oss händelser och upplevelser som vi en gång inte rådde på, och där fruktan och oro nu kan ha funnit en boningsplats. I leken kan verklighetsflykten fått det utrymme, som trängt undan sann vägledning och korrigering, för att i värsta fall uppenbara sig som krossade drömmar. Vår "iPad" som spelar upp gamla minnen och föreställningar och hindrar oss att se och ta in det som händer här och nu.
 
Men hur ska jag nu resonera kring "tråkiga" möten som barn kan uppleva det? Och kanske inte bara barn...
Vi får konstatera att vi lever i en tid där underhållningsmentaliteten är en självklar del av tidsandan, OCH det är något som Guds Ord varnar för!
 
 🔹🔷🔹
Det ska du veta att i de sista dagarna 
skall det komma svåra tider.
Människorna skall älska njutning
i stället för Gud
och ha ett sken av gudsfruktan
men förneka dess kraft.
Håll dig borta från dem!
2Tim. 3:1,4-5
🔷 
 
Vänj den unge vid den väg han bör vandra... 
Jodå, jag vet vilket dilemma detta är. 
Inte alls så enkelt. Nästan omöjligt.
Kan man tycka.
Man blir uppgiven - nästan.
Orkar man verkligen ta tag i detta?
Men alla andra..? Hur ska man göra nu då?
 
Det finns en biblisk backspegel som för oss till sanningar och grundbultar vi inte får tappa och förlora. Kanske som vi till och med måste återerövra! Det är mycket i vår tid som påminner om hur det var för Israels barn en gång i tiden, innan de kom i fångenskap. Vi har en egenskap att vilja plocka ut russinen ur kakan, alla välsignelser och talet om en underbar framtid,  men det finns mycket annat också som talar till oss i vår tid - om vi vill och vågar lyssna.
 
Tio av Israels stammar fick på 700-talet f. Kr. uppleva hur assyrierna kom och erövrade dem, för att föra bort dem som fångar till Babylon. Tvåhundra år senare kom babylonierna och tog de resterande två stammarna, Juda och Benjamin. De hade fått en nådatid som krävde omvändelse och bättring, men man lyssnade inte.
 
Amos ropar - i vår tid! 
Backspegeln visar en tid för länge sedan - som i sin tur har en spegel in i framtiden...
Amos talade till ett folk fylld av självsäkerhet, egenrättfärgighet och brist på gudsfruktan.
Där är vi nu!
 
Eleonora Lahti
 

Veckans bloggare:
Eleonora Lahti

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Johanna Högberg - Lovsången öppnar vägen

by User Not Found | jun 01, 2016

Jag heter Johanna och är gästbloggare på Radio10s Musikblogg, och vill dela med mig av vad Herren har lagt på mitt hjärta.

Jag är en vardagsmusiker som njuter och uppskattar den mesta musiken. Detta konstverk av harmonier, toner och ackord som når in i själens djupaste rum och berör i en våglängd av våra liv som inget annat har förmåga till. Men den musik som tilltalar mig mest är den musik som för mig närmare Pappa Gud i himlen, som tar mig inför hans tron, in i det allra heligaste.

Jag är en hängiven och överlåten lovsångare. För mig finns få saker som är bättre än sann hängiven tillbedjan och lovprisning inför den levande Guden. Jag står ofta i gudstjänster och sjunger lovsång och känner att ”här vill jag stanna, här vill jag bygga mig en hydda.” För Herrens ande är så starkt utgjuten i dessa tillfällen, men frågan är varför?

I helgen när jag var med och ledde lovsång i min församling så hörde jag ett ord som bultade i mitt hjärta. ” Pursue, pursue, pursue” Alltså vi skall jaga, sträva efter, anstränga oss, ägna oss åt att söka Herren. Vi skall ha Jesus för våra ögon, det är bland det viktigaste vi kan ägna oss åt, för här öppnas en dörr, en väg rakt upp till tronen.

En morgon för några år sedan när jag läst min dagliga andaktsbok ”Daglig Kraft från Ovan”, talade Herren till mig om just detta. I texten stod det ungefär så här; ” Gud vill bli dyrkad, men inte bara för sin egen skull, utan för att han vet att när vår kärlek flödar ut mot honom, så kan människan uppnå det renaste och bästa av sitt väsen”. Herren sa till mig att så är det med lovsången och tillbedjan, när ni, mitt folk, står inför mig i lovsång och i tillbedjan, inför mig och bara har mig för era ögon, då är ni som renast.

Lovsången i sig är inte det som gör oss rena utan kärleken till Honom. Men lovsången hjälper oss att fokusera på honom och släppa taget om allt annat för en stund. Varför säger jag nu detta? Jo för jag vill uppmuntra dig, att nästa gång du står i en gudstjänst och sjunger sånger till Herren; släpp allt annat runt omkring, fokusera på Jesus, dra dig närmare honom, och vet att då finns en renhet över dig, du står inför Guds tron i himmelen.

Jag vill upphöja dig min Gud, du konung, och lova ditt namn alltid och för evigt. Jag vill dagligen lova dig och prisa ditt namn alltid och för evigt. ” Ps 145:1-2

Guds frid och välsignelse önskar jag er.

Leave a comment