full screen background image

En titt i backspegeln

 
Det är redan en bit in i augusti och det känns som om tiden bara går fortare och fortare. Jag förstår inte vad som händer! 
Hur som helst: Jag har köpt en cykel i sommar. Önskar bara att jag cyklat mera än vad jag gjort, men man kan ju bättra sig.
 
Det märkliga var att jag fick tillbaka så många barndomsminnen när jag har cyklat. En hund och en prästkrage förde mig omkring 50 år bakåt i tiden... Det var som att titta i backspegeln.
 
En kvinna kom gående med sin hund på grusvägen där jag cyklade. Och det var väl inte så märkvärdigt, jag som ofta möter hundägare på mina promenader. Men, jag cyklade den här gången...
Jag blev påmind om den isande kyla och fruktan som jag upplevde som barn när en stor schäfer jagade mig. Jag hade plockat liljekonvaljer i en backe, när hunden upptäckte mig. Och jag slängde mig på cyklen med hunden jagande och skällande bakom mig. Ojoj, vad det gick undan!
 
Så cyklade ja vidare på min nya vita cykel, och såg fullt med prästkragar längs med vägen. 
Som barn lekte vi ofta med dessa blommor för att se om vi skulle bli gifta. De vita kronbladen plockades varsamt bort medans vi sa "gift, ogift, gift, ogift..." Det gällde att få "gift" på det sista bladet.
På badstranden var det ofta en tråd från en filt eller badlakan som sysselsatte oss. Vi snurrade tråden runt fingret för att få veta första bokstaven på den vi skulle gifta oss med. A, B, C, D, E...
 
Jag fortsätter reflektera utifrån det jag ser och upplever, och samtidigt tittar jag bakåt i backspegeln.
 
Det är konferenstider och vi ser alla åldrar blandas. Jag lägger märke till en liten pojke i 8-9 års ålder. Han har som många andra barn sin iPad med sig och lurar i öronen för att inte störa.
Det är fullt tryck i lokalen och alla kan vara med i lovsången när texterna rullas upp. Efter en stund är det så dags för Ulf Christiansson - och ingen är oberörd! Pojken fortsätter titta på sin Ipad, helt omedveten om vad som händer i lokalen. Och bibelorden kommer upp på skärmarna.
 
ALLT är så långt ifrån hur det var, när jag var i den åldern - och jag tittar återigen i backspegeln.
Min "aktivitet" på mötet, var att leta rätt på vilken sång vi skulle sjunga ur Segertoner. Pastorn sa ett nummer, och man måste vara allert så man inte missade det. Och man sjöng vers på vers... Sedan var det kollekt och man hade sina slantar med sig, och därefter var det dax för predikan.
I mammas bruna bibel försökte jag hitta dagens text. Nu började det bli långtråkigt, och man väntade och väntade att predikan skulle ta slut. För att orka en liten stund till fick man en Tulo, eller ännu bättre en vit Läkerol.
Kanske man fick tillåtelse att gå på toaletten...
 
Vad tog vi med oss in i framtiden från vår barndom, och vad ger vi nästa generation för verktyg in i vuxenlivet?
 
Vi kan bära med oss händelser och upplevelser som vi en gång inte rådde på, och där fruktan och oro nu kan ha funnit en boningsplats. I leken kan verklighetsflykten fått det utrymme, som trängt undan sann vägledning och korrigering, för att i värsta fall uppenbara sig som krossade drömmar. Vår "iPad" som spelar upp gamla minnen och föreställningar och hindrar oss att se och ta in det som händer här och nu.
 
Men hur ska jag nu resonera kring "tråkiga" möten som barn kan uppleva det? Och kanske inte bara barn...
Vi får konstatera att vi lever i en tid där underhållningsmentaliteten är en självklar del av tidsandan, OCH det är något som Guds Ord varnar för!
 
 🔹🔷🔹
Det ska du veta att i de sista dagarna 
skall det komma svåra tider.
Människorna skall älska njutning
i stället för Gud
och ha ett sken av gudsfruktan
men förneka dess kraft.
Håll dig borta från dem!
2Tim. 3:1,4-5
🔷 
 
Vänj den unge vid den väg han bör vandra... 
Jodå, jag vet vilket dilemma detta är. 
Inte alls så enkelt. Nästan omöjligt.
Kan man tycka.
Man blir uppgiven - nästan.
Orkar man verkligen ta tag i detta?
Men alla andra..? Hur ska man göra nu då?
 
Det finns en biblisk backspegel som för oss till sanningar och grundbultar vi inte får tappa och förlora. Kanske som vi till och med måste återerövra! Det är mycket i vår tid som påminner om hur det var för Israels barn en gång i tiden, innan de kom i fångenskap. Vi har en egenskap att vilja plocka ut russinen ur kakan, alla välsignelser och talet om en underbar framtid,  men det finns mycket annat också som talar till oss i vår tid - om vi vill och vågar lyssna.
 
Tio av Israels stammar fick på 700-talet f. Kr. uppleva hur assyrierna kom och erövrade dem, för att föra bort dem som fångar till Babylon. Tvåhundra år senare kom babylonierna och tog de resterande två stammarna, Juda och Benjamin. De hade fått en nådatid som krävde omvändelse och bättring, men man lyssnade inte.
 
Amos ropar - i vår tid! 
Backspegeln visar en tid för länge sedan - som i sin tur har en spegel in i framtiden...
Amos talade till ett folk fylld av självsäkerhet, egenrättfärgighet och brist på gudsfruktan.
Där är vi nu!
 
Eleonora Lahti
 

Veckans bloggare:
Eleonora Lahti

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Lena Andersson Hubbard - Ett ljus och salt

by User Not Found | okt 12, 2016

Det är svårt att inte tänka på politik i dessa tider. Speciellt om man som jag bor i USA där vi står inför ett mycket viktigt val. Ett val som mycket väl kan avgöra om Amerika kommer att fortsätta vara ett kristet land med den frihet som det innebär.

Jag var aldrig särskilt intresserad av politik när jag bodde i Sverige. Kändes sällan som att det hettade till och berörde. Här i USA är allt väldigt polariserat och kristna värden står helt klart gentemot en mer liberal livssyn. I Sverige står liberalerna för en mer konservativ syn men här betyder liberalism vänsterinriktning. När jag besökte Rikard Olssons Sommarkväll förra sommaren kom jag i samspråk med två av de medverkande. Jag sa mest på skämt att det verkade vara mest sossar i programmet och att jag själv nog borde betraktas som högerextremist eftersom jag är både kristen och konservativ. Dom skrattade åt det men tyvärr så är det ju så att kristna ofta betraktas som en farlig höger. Hur har det blivit så?

Jag tror inte att vi som kristna ska sticka huvudet i sanden och låtsas som att allt är väl. Väckelse börjar med oss själva, men det slutar inte där. Kanske jag borde skriva om lovsång. Jag älskar att lovsjunga och prisa Gud! Jag går till en församling just nu där anden av lovsång är väldigt stark och dit jag går utan ögon make-up eftersom jag vet att tårarna kommer att rinna i tillbedjan.

Men vi lever också i den yttersta tiden och så mycket står på spel just nu. Gud öppnar våra ögon så att vi kan se. Vi är inte dumma kristna, vi har urskiljning.

Jesus stötte sej med etablissemanget ständigt. Han har uppmanat oss att följa i hans fotspår. Vi ska vara världens ljus och jordens salt i en tid av förruttnelse. För människor i världen som söker efter sanningen och har fått nog av allt som händer är det befriande att få höra sanningen utan kompromiss. Det vet jag av egen erfarenhet. Jag hade varit sökare i många år och det var så underbart att få komma till en församling som predikade evangelium klart och tydligt.

Här i USA har jag redan röstat i primärvalet och kommer att rösta på samma sätt i november. Jag tror inte att våra ledare behöver vara kristna men dom behöver värna om kristna värden. Dom behöver inte heller vara perfekta men behöver ha människors bästa i åtanke och inte drivas av en ideologi eller agenda som går emot vad människor i allmänhet vill ha. Eller som står i strid med Guds ord.

En sak som Trump har sagt att han kommer att ta bort om han blir president är lagen som säjer att kyrkor kan förlora sin ideella status om dom talar om politiska ting i kyrkan eller agerar politiskt. En lag som effektivt har stoppat till munnen på kristna ledare sen 60-talet eftersom det skulle innebära att man måste betala skatt och för många kyrkor ekonomisk undergång.

Trump har också gjort sej känd för att vilja bygga en mur i söder. Det står faktiskt att Gud har satt upp gränser för länder och det finns många ord som talar om just det. Bl.a. i Apostlagärningarna 17:26

”Och han har skapat människosläktets alla folk, alla från en enda stamfader, till att bosätta sig utöver hela jorden; och han har fastställt för dem bestämda tider och utstakat de gränser inom vilka de skola bo” –

”Vem har fastställt jordens alla gränser? Vad heter han, och vad heter hans son -- du vet ju det”? Ordspråksboken 30:4

Gud har satt upp gränser inte bara för länder men också för t.ex. årstider, kontinenter, moraliska principer att leva efter m.m. Men länders gränser precis som alla andra gränser som Gud satt upp finns där som ett beskydd tror jag. Både för dom som bor där men också som en fristad för människor på flykt. Vi värnar om människor på flykt men vi har också rätt att stänga ute det som är ont.

Vi behöver ledare som inte är s.k. politiskt korrekta. Den korrektheten tror jag är ett av dom största hoten i vår tid och kommer att bli vårt fall om vi inte vaknar upp till sanningen.

Många, många kommer också att gå evigt förlorade p.g.a. den korrektheten. Därför att vi inte stod upp för sanningen, dör människor i sina synder.

Vi behöver lag och ordning så att människor kan leva i fred och inte känna sej hotade på något sätt. Jag följer vad som händer i Sverige och vet att det nu finns områden där inte ens polisen kan gå in. Där man kastar sten på ambulanser samt tvingar människor som flytt från andra länder att leva efter Sharia lagen.

”Och därigenom att laglösheten förökas, skall kärleken hos de flesta kallna”. Matteus 24:12

Vi vill ha ett samhälle där det är lätt för människor att bli frälsta. Det är Guds eviga plan.

” Var inte delaktiga i mörkrets ofruktbara gärningar utan avslöja dem i stället. Vad de gör i hemlighet är skamligt till och med att nämna. Men allt som avslöjas av ljuset blir synligt,   för allt som uppenbaras är ljus. Därför heter det "Vakna, du som sover. Stå upp från de döda, och Kristus ska lysa över dig. Tänk alltså noga på hur ni lever, inte som ovisa människor utan som visa. Ta väl vara på varje tillfälle, för dagarna är onda.”. Efesierbrevet 5:11-16

Och till slut. Vi som kristna individer älskar människor och  den strid vi för är en andlig strid.

” Vi kämpar inte mot kött och blod, utan mot furstarna, mot makterna, mot världshärskarna här i mörkret och mot ondskans andemakter i himlarymderna”. Efesierbrevet 6:12

Jag skriver utifrån min horisont och utifrån vad mitt hjärta är fullt av men jag tror att hela världen berörs av vad som händer här i USA. Jag hoppas verkligen att Amerika ska få fortsätta att få vara ett starkt, kristet land och en stormakt i maktbalansen i världen. Tänk på vad som skulle komma istället .…

Leave a comment