full screen background image

En titt i backspegeln

 
Det är redan en bit in i augusti och det känns som om tiden bara går fortare och fortare. Jag förstår inte vad som händer! 
Hur som helst: Jag har köpt en cykel i sommar. Önskar bara att jag cyklat mera än vad jag gjort, men man kan ju bättra sig.
 
Det märkliga var att jag fick tillbaka så många barndomsminnen när jag har cyklat. En hund och en prästkrage förde mig omkring 50 år bakåt i tiden... Det var som att titta i backspegeln.
 
En kvinna kom gående med sin hund på grusvägen där jag cyklade. Och det var väl inte så märkvärdigt, jag som ofta möter hundägare på mina promenader. Men, jag cyklade den här gången...
Jag blev påmind om den isande kyla och fruktan som jag upplevde som barn när en stor schäfer jagade mig. Jag hade plockat liljekonvaljer i en backe, när hunden upptäckte mig. Och jag slängde mig på cyklen med hunden jagande och skällande bakom mig. Ojoj, vad det gick undan!
 
Så cyklade ja vidare på min nya vita cykel, och såg fullt med prästkragar längs med vägen. 
Som barn lekte vi ofta med dessa blommor för att se om vi skulle bli gifta. De vita kronbladen plockades varsamt bort medans vi sa "gift, ogift, gift, ogift..." Det gällde att få "gift" på det sista bladet.
På badstranden var det ofta en tråd från en filt eller badlakan som sysselsatte oss. Vi snurrade tråden runt fingret för att få veta första bokstaven på den vi skulle gifta oss med. A, B, C, D, E...
 
Jag fortsätter reflektera utifrån det jag ser och upplever, och samtidigt tittar jag bakåt i backspegeln.
 
Det är konferenstider och vi ser alla åldrar blandas. Jag lägger märke till en liten pojke i 8-9 års ålder. Han har som många andra barn sin iPad med sig och lurar i öronen för att inte störa.
Det är fullt tryck i lokalen och alla kan vara med i lovsången när texterna rullas upp. Efter en stund är det så dags för Ulf Christiansson - och ingen är oberörd! Pojken fortsätter titta på sin Ipad, helt omedveten om vad som händer i lokalen. Och bibelorden kommer upp på skärmarna.
 
ALLT är så långt ifrån hur det var, när jag var i den åldern - och jag tittar återigen i backspegeln.
Min "aktivitet" på mötet, var att leta rätt på vilken sång vi skulle sjunga ur Segertoner. Pastorn sa ett nummer, och man måste vara allert så man inte missade det. Och man sjöng vers på vers... Sedan var det kollekt och man hade sina slantar med sig, och därefter var det dax för predikan.
I mammas bruna bibel försökte jag hitta dagens text. Nu började det bli långtråkigt, och man väntade och väntade att predikan skulle ta slut. För att orka en liten stund till fick man en Tulo, eller ännu bättre en vit Läkerol.
Kanske man fick tillåtelse att gå på toaletten...
 
Vad tog vi med oss in i framtiden från vår barndom, och vad ger vi nästa generation för verktyg in i vuxenlivet?
 
Vi kan bära med oss händelser och upplevelser som vi en gång inte rådde på, och där fruktan och oro nu kan ha funnit en boningsplats. I leken kan verklighetsflykten fått det utrymme, som trängt undan sann vägledning och korrigering, för att i värsta fall uppenbara sig som krossade drömmar. Vår "iPad" som spelar upp gamla minnen och föreställningar och hindrar oss att se och ta in det som händer här och nu.
 
Men hur ska jag nu resonera kring "tråkiga" möten som barn kan uppleva det? Och kanske inte bara barn...
Vi får konstatera att vi lever i en tid där underhållningsmentaliteten är en självklar del av tidsandan, OCH det är något som Guds Ord varnar för!
 
 🔹🔷🔹
Det ska du veta att i de sista dagarna 
skall det komma svåra tider.
Människorna skall älska njutning
i stället för Gud
och ha ett sken av gudsfruktan
men förneka dess kraft.
Håll dig borta från dem!
2Tim. 3:1,4-5
🔷 
 
Vänj den unge vid den väg han bör vandra... 
Jodå, jag vet vilket dilemma detta är. 
Inte alls så enkelt. Nästan omöjligt.
Kan man tycka.
Man blir uppgiven - nästan.
Orkar man verkligen ta tag i detta?
Men alla andra..? Hur ska man göra nu då?
 
Det finns en biblisk backspegel som för oss till sanningar och grundbultar vi inte får tappa och förlora. Kanske som vi till och med måste återerövra! Det är mycket i vår tid som påminner om hur det var för Israels barn en gång i tiden, innan de kom i fångenskap. Vi har en egenskap att vilja plocka ut russinen ur kakan, alla välsignelser och talet om en underbar framtid,  men det finns mycket annat också som talar till oss i vår tid - om vi vill och vågar lyssna.
 
Tio av Israels stammar fick på 700-talet f. Kr. uppleva hur assyrierna kom och erövrade dem, för att föra bort dem som fångar till Babylon. Tvåhundra år senare kom babylonierna och tog de resterande två stammarna, Juda och Benjamin. De hade fått en nådatid som krävde omvändelse och bättring, men man lyssnade inte.
 
Amos ropar - i vår tid! 
Backspegeln visar en tid för länge sedan - som i sin tur har en spegel in i framtiden...
Amos talade till ett folk fylld av självsäkerhet, egenrättfärgighet och brist på gudsfruktan.
Där är vi nu!
 
Eleonora Lahti
 

Veckans bloggare:
Eleonora Lahti

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Skriver från våren i” Sveriges Trädgård ”Blekinge : )

by User Not Found | maj 15, 2018

Igår mötte Gud mej på ett starkt sätt genom sitt ord.

Ännu en gång påminde han mig om vikten av att äta sig mätt .

Vadå menar du ? På köttfärssås och spagetti? Ja det är ju underbart gott

Men denna gång menar jag det som Jesus säger i Lukas 4:4

” Människan ska inte leva bara av bröd utan av varje ord som kommer från Gud.”

Ja vi som gått bibelskola har ju fått lära oss detta. Men det kan ju vara så att goda vanor har glömts bort eller inte är goda vanor längre.


En bibellärare sa så här:

Ja nu har du varit på en härlig konferens i helgen. Sen vaknar du upp på måndag och är tom och jättetrött i huvudet .

Du äter en god frukost. Men din ande då? Bara för att du åt frukost i helgen så skippar du inte frukost lunch och kvällsmat på måndagen.

Det är likadant med vår inre människa. Vi behöver äta varje dag av ordet.


Igår satte jag mej och tog speciell lång tid i ordet för jag kände att jag behövde ett skrovmål. Ibland kan fienden utan att vi märker det smyga på

oss utan att vi tänker på det. Det är nästan som den kokande grodan. Vi blir mycket upptagna med internet jobb svt tv4 politik , verksamhet od. Vi slänger mest av plikt en liten blick ner i ordet och ber snabbt en bön.


För att inte tyngas ner av denna världens atmosfär så måste vi blötläggas varje dag i Guds atmosfär.

När Jesus säger i Joh 16:33 ” Detta har jag talat till er för att ni ska ha frid i mig . I världen lider ni betryck men var vid Gott mod . Jag har övervunnit världen.”

Igår då tex satte jag mej och läste högt igenom en liten skrift jag fick på bibelskolan som heter ”Troshjälpen” Den är utformad så att under olika rubriker. Tex ” Om du har fruktan och oro” så citeras olika bibelord som ger mej motvikt mot fruktan och oro, tex:

” Inget vapen som smids emot mej ska ha någon lycka för min rättfärdighet är av Herren” Jesaja 54:17

”Han som är i mej är större än den som är i världen” 1 Johannes brev 4:4


I den finns 8 olika rubriker:

1” Vad jag är i Kristus” 2 Vad jag äger i Kristus ”

3 Vad jag kan göra i Kristus ” 4 För vederkvickelse och styrka ”

5.För ekonomiska och materiella behov” 6 För ledning och visdom” osv


Sen har jag många ggr tagit mitt eget ämne och letat bibelord och talat ut.

Tex när läkarna sa att jag nog inte skulle kunna få några barn. Då letade jag fram löften från ordet och talade ut dessa varje dag. Idag har jag 3 friska barn Halleluja !!!

Igår satte jag mej också ner och läste högt Hebreerbrevet kapitel 11 och 12

Rubrikerna är där Kap 11 ”Trons människor” kap 12 ”Maning till uthållighet”

Paulus säger i Rom 10:17 ” Tron kommer av predikan och predikan i kraft av Kristi Ord”

Kapitel 11 är fyllt av människor som hade tro och som också handlade i tro. Resultatet av deras handlingar var avgörande för miljontals människor i vissa fall.

” Det står i hebr 11;1 ” Tron är en övertygelse om det man hoppas, en visshet om det man inte ser” I vers 6 står det ” Men utan tro är det omöjligt

att behaga Gud, för den som vill komma till Gud måste tro att Gud är till, och att han lönar dem som söker honom”


Idag är det ju söndag så vi slog på kanal 10 och lyssnade på en predikant från Örebro som talade så bra om vår relation med Gud.

Han sa : ” Vi är ju fof barn till vår Far Gud. Barn lyckas ibland och misslyckas andra dagar. Men vi är ju fortfarande hans älskade barn.

Vi får ju komma och be om förlåtelse. Det handlar ju om som det står i 1 Johannes 1:7 :”Men om vi vandrar i ljuset har vi gemenskap med varandra, och också med vår far Gud, och Jesu Kristi hans sons blod renar oss från all synd”


https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10213420622884687&id=1073284986

Skickar med en sång härovanför som min far sjöng förra våren/ sommaren accapella till fåglarnas ackompanjemang


Stannar här för denna gång . Så jag inte blir för långrandig

På återhörande /


Marie L Sonesson

Leave a comment